OVO JE NAJLUĐA PRIČA O IRAČKOM DIKTATORU: Sadam je imao seckalicu u koju je bacao žive ljude!
Foto: Fonet

STRAVA I UŽAS

OVO JE NAJLUĐA PRIČA O IRAČKOM DIKTATORU: Sadam je imao seckalicu u koju je bacao žive ljude!

Planeta -

U zloglasnom iračkom zatvoru, navodno su ljude žive bacali u seckalicu gde bi umirali u neviđenim mukama

O Sadamu Huseinu postoji barem jedna priča koja je bila, u najmanju ruku, preuveličana tokom priprema za invaziju Iraka početkom 2003. godine.
Britanska grupa pod nazivom Indict, osnovana s ciljem pokretanja suđenja za ratne zločine iračkom diktatoru ponavljala je priču da Sadam i njegov sin Kusaj imaju seckalicu za ljude koju su koristili na živim zatvorenicima u zloglasnom zatvoru Abu Graibu.

O tzome je pisala 2003. godine je laburistička odbornica En Clojd u svojoj kolumni pozivajući se na anonimne izvore. Ona je napisala da je "postojala seckalica, izvorno korišćana za uništavanje plastike, ali da su u nju u Abu Graibu ubacivali žive ljude dok su drugi zatvorenici to morali da gledaju. Ponekad su zatvorenici padali na glavu i brzo umrli, ali ponekad su pali na noge i dugo umirali u mukama. Bilo je užasno i izvor kaže da je vidi tridesetak takvih ubistava. Ostaci tela stavljani su u plastične kese i ponekad su korišćeni kao hrana ribama"

Brojni svetski mediji su ponovili te optužbe, ali nikad nisu pronađeni dokazi o postojanju seckalice za ljude. Guardianov reporter Brendan O'Nil tražio je barem imena ljudi koji su razgovarali s iračkim zatvorenicima, ali iz Indikta nisu hteli otkriju takve informacije.

Kako prenosi Listverse, O'Nil je razgovarao s lekarom koji je radio u Abu Graibu za vreme Sadamove diktature i on je ispričao da su uslovi bili grozni, ali da nikad nije čuo za rezanje živih ljudi. Koliko je taj njemu bilo poznato u zatvoru, su smaknuća bila samo vešanjem.

Čitava kolumna, objavljena pod naslovom "Vidite izrezana mrtva tela, pa onda govorite da se protivite ratu", bila je jedan u nizu dokaza propagande, pričao je O'Nil kasnije. S druge strane, Clojdova je govorila da Indikt ima lična svedočenja, tačna imena i datume i da će istina izići na videlo.

(Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: TAJNA KGB BORILAČKA VEŠTINA: Neverovatno je šta ovaj debeljko radi! Ostaviće vas bez daha

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track