OVO KRIJU OD JAVNOSTI: Salopeka otela grupa iz Libije, koja ima krticu u firmi za koju je radio
Foto: Fejsbuk

Nova saznanja

OVO KRIJU OD JAVNOSTI: Salopeka otela grupa iz Libije, koja ima krticu u firmi za koju je radio

Planeta -
Tomislava Salopeka oteli su pripadnici Džamat al Sune, s kojom Islamska država sarađuje, a odveli su ga i pogubili u Libiji, saznaje se od obaveštajnih izvora

ZAGREB - Tomislava Salopeka oteli su i pogubili pripadnici sunitske grupe Džamat Ansar al Suna, terorističke organizacije koja ima iste ciljeve kao i Islamska država (ISIL).

To i još neke dosad nepoznate detalje objavila je na svom portalu objavila saudijska satelitska TV Al Arabija, čiji su novinari razgovarali s visokim zvaničnicima egipatske vojske, obaveštajne službe i MUP.

Oni su saznali da su teroristi imali pomagače u francuskoj kompaniji CGG, za koju je Salopek radio. Krtice su dojavile otmičarima vreme i maršrutu kojom je Salopek trebalo da prođe. Ispostavilo se da Salopek jedini nije imao posebnu pratnju i zaštitu, dok su svi ostali strani radnici u toj kompaniji bili obezbeđeni.

Egipatska obaveštajna služba zaključila je da su Salopekovi otmicu naručili pripadnici terorističke organizacije Islamske države s poluostrva Sinaja, ali sproveli su je Libijci, pripadnici Džamat Ansar al-Sune, koji sarađuju sa ISIL, kaže za Al Arabiju Kalid Okaša, egipatski stručnjak za bezbednost. Između ostalog, to se zaključuje i na osvnovu video-snimaka ranijih pogbljenja; dželati ISIL uvek su u crnom, a žrtve u narandžastim kombinezonima. Tomislav je nosio izbledeli radnički kombinezon, a njegov krvnik vojnu maskirnu uniformu. Zastava ISIL bila je tu samo da zavara egipatske službe koje su tragale za hrvatskim taocem.

Tomislav Salopek i njegov dželat: Ovog finog peska ima samo u Libiji, kažu stručnjaci (Foto: Fonet/AP)

Otmičari su došli iz Libije, dobili su precizne instrukcije, oteli Tomislava, odveli ga u Libiju i tamo ga i pogubili. Ovo poslednje može se zaključiti na osnovu jedinog video-snimka otetog Salopeka - glatkog pustinjskog peska na kom on kleči ima samo u Libiji, kaže Okaša i dodaje da teroristi, da su stvarno želeli razmenu ili otkupninu, ne bi toliko dugo čekali da objave video-snimak. Osim toga, u zatvorima nema žena pripadnica ISIL, a teroristi nikad nisu poslali listu s imenima žena čije oslobađanje navodno traže.

"Sve to dokazuje da ta otmica bila samo deo propagande kojom teroristi žele da pokažu svetu da je Egipat zemlja koja nije bezbedna. Cilj te otmice nije bila razmena, već zastrašivanje stranih turista i investitora. Video je objavljen baš u vreme kada je egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi izjavio da je Egipat bezbedna zemlja", kaže Okaša.

Kairo je obavestio Zagreb da je Tomislav prebačen u Libiju dan pre objavljivanja fotografije na kojoj je njegovo beživotno telo, saznaje Večernji list od izvora u egipatskom ministarstvu policije.

Isti izvor navodi da samom Egiptu ovakav događaj odgovara: ceo svet je video da se ta zemlja bori protiv terorista, odmah je dobio osam američkih borbenih aviona F-16, a predsednik Al Sisi dobio je podršku SAD i EU, koje su ga do juče kritikovale da je diktator. Takođe dodaje da ovakav razvoj događaja odgovara i radikalnijem delu Muslimanske braće, ali ne i umerenom krilu: Al Sisi sada ima slobodne ruke da se s obračuna s tom organizacijom, što ekstremisti i priželjkuju da bi došlo do krvoprolića, ali ne i oni umereni.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track