OVO NE SLUTI NA DOBRO: Prodaja oružja u svetu nije bila veća još od Hladnog rata
Foto: Profimedia

Šta li se sprema?

OVO NE SLUTI NA DOBRO: Prodaja oružja u svetu nije bila veća još od Hladnog rata

Planeta -

Trgovina oružjem u svetu porasla je u proteklih pet godina na najviši nivo još od Hladnog rata, podstaknuta potražnjom na Bliskom istoku i u Aziji, pokazuje objavljeno istraživanje.

"Obim međunarodnih transfera velikog oružja raste kontinuirano od 2004. godine", konstatovali su u Stokholmskom institutu za istraživanje međunarodnog mira (SIPRI).Oni tvrde da su od 2012. do 2016. godine ti transferi uvećani za 8,4 odsto u odnosu na period od 2007. do 2011. godine.

Globalni uvoz i izvoz oružja dostigao je u proteklih pet godina najviši nivo od 1950. godine."Transfer velikog oružja od 2012. do 2016. dostigao je najveći obim kada je reč o petogodišnjem razdoblju od kraja Hladnog rata", saopšteno danas iz stokholmskog instituta.

Najveći udeo u globalnom uvozu oružja od 2012. do 2016. godine imala je Azija i Okeanija, i to 43 odsto, utvrdio je institut. Time je njen udeo u globalnom uvozu ipak smanjen za jedan postotni bod u odnosu na prethodni petogodišnji period.

Sam uvoz oružja u toj grupi zemalja uvećan je u posmatranom periodu za 7,7 odsto, utvrdili su u SIPRI-ju.Udeo zemalja Bliskog istoka i monarhija u Persijskom zalivu u globalnom uvozu oružja skočio je sa 17 na 29 odsto.

"U proteklih pet godina većina zemlja na Bliskom istoku uglavnom se okrenula ka SAD i Evropi u ubrzanoj nabavci razvijenih vojnih kapaciteta", napominje Piter Vezeman iz SIPRI Programa za potrošnju na oružje i vojsku."Uprkos niskim cenama nafte zemlje u tom regionu i dalje su naručivale više oružja 2016. godine, smatrajući ga ključnim alatom za rešavanje sukoba i napetosti u regionu", dodao je on.

Udeo Evrope u globalnom uvozu oružja smanjen je od 2012. do 2016. godine za čak sedam postotnih bodova u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje i iznosio je 11 odsto.

Obim evropskog uvoza oružja pao je 36 odsto, pri čemu u SIPRI-ju najavljuju njegov rast u idućim godinama zbog započetih isporuka novih vojnih aviona u proteklom petogodišnjem razdoblju.Na lestvici zemalja-uvoznica oružja prvo je mesto zauzela Indija, koja za razliku od Kine još sama ne proizvodi oružje. Na drugom je mestu Saudijska Arabija.

SAD je i dalje vodeći izvoznik, sa udelom u tržištu od 33 odsto, što je za tri postotna boda više nego u prethodnom petogodišnjem periodu. Na drugom je mestu Rusija sa 23 odsto, čime je njen tržišni udeo smanjen za jedan odsto u odnosu na period od 2007. do 2011. godine.

Treće je mesto pripalo Kini sa 6,2 odsto udela a četvrto Francuskoj, sa šest odsto. Time je pretekla Nemačku, čiji je udeo iznosio 5,6 odsto. Francuski uspon na toj lestvici rezultat je ugovora sa Egiptom o isporuci ratnih brodova i borbenih aviona.

"Konkurencija je među evropskim proizvođačima žestoka", kazao je za AFP direktor kancelarije SIPRI za naoružanje Aude Floran.

Na navedenih pet zemalja otpada ukupno gotovo 75 odsto globalnog izvoza teškog oružja, utvrdili su u SIPRI. SAD i Francuska vodeći su dobavljači oružja za Bliski istok, a Rusija i Kina za azijske zemlje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila epizoda 01

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track