OVO SU GENIJALCI KOJI SU SE NAJVIŠE DROGIRALI: Verovali su da bez droge ne mogu da budu pametni
Foto: Shutterstock

Zavisnici u naučnim krugovima

OVO SU GENIJALCI KOJI SU SE NAJVIŠE DROGIRALI: Verovali su da bez droge ne mogu da budu pametni

Planeta -

Iako se godinama provlači teza o uticaju droge na inteligenciju pametnih ljudi, za tako nešto nikada nije bilo dokaza. Ipak, činjenica je da su neki od njih koristili droge u svom životu.

Upoznajte tehnološke i naučne genije i droge koje su oni koristili.

Sigmund Frojd – kokain

Froje je uzimao kokain u ogromnim količinama, a uzimao ga je kako bi lečio depresiju, ali i varenje. Bio je među prvima koji je kokain preporučio kao sastavni deo lečenja od psihičkih bolesti.

Francis Kik – LSD

Čovek koji je bio deo tima koji je otkrio postojanje genetskog koda i dobitnik Nobelove nagrade priznao je kolegama da je koristio LSD dok je radio na svom senzacionalnom otkriću. Za naučnike njegovog ranga često se govori da konzumiraju LSD u manjim količinama kako bi podstakli moždane vijuge.

Sigmund Frojd Foto Profimedia
Sigmund Frojd Foto Profimedia

Tomas Edison – kokain

Francuski hemičar Angelo Mariani izmislio je 'Vin Mariani', vino sorte bordo u koje je stavljao listove kokaina. Etanol u vinu bi izvlačio ekstrakt kokaina iz listova u boci, pa bi vino tako postalo 'kokainski eliksir', a jedan od redovnih konzumenata tog vina bio je Tomas Edison.

Pol Erdos – amfetamini

Slavni mađarski matematičar koristio je amfetamine, a njegovi prijatelji su se brinuli, jer ih je Pol bukvalno gutao svakog dana. Jednom se kladio s prijateljem da će izdržati mesec dana bez njih i nakon 30 dana prijatelji su mu čestitali i priznali da im je drago da nije zavisnik. Pol Erdos im je rekao: "Možda nisam zavisnik, ali u ovih 30 dana ništa nisam napravio. Nisam imao nikakvih ideja".

Stiv Džobs – LSD

Džobs je dugo eksperimentisao s LSD-om i to do te mere da je jednom izjavio da je to jedna od tri najvažnije stvari koje je napravio u životu. Ne samo to, nego je bio uveren da ga ljudi u nekim stvarima ne mogu shvatiti jer ne uzimaju nikakve psihodelične droge.

Stiv Džobs Foto Profimedia
Stiv Džobs Foto Profimedia

Bil Gejts – LSD

Za njega važi isto što i za Džobsa, ali Gejts nije voleo da priča toliko otvoreno o tome.

Džon C. Lili – LSD, Ketamin

Lili je bio prvi naučnik koji je uspeo da otkrije kako nastaju bol i užitak u ljudskom mozgu. Uzimao je LSD i ketamin u sklopu svojih eksperimenata, ali ih je zatim uzimao i nezavisno od njih.

Bil Gejts Foto Profimedia
Bil Gejts Foto Profimedia

Ričard Fejnman – LSD, marihuana, ketamin

Fizičar Ričard Fejnman uvek je bio oprezan s drogama, jer se bojao da bi mogle da mu utiču na mozak. Počeo je uzimati LSD, marihuanu i ketamin nakon što je upoznao Džona C. Lilija, a cilj mu je bio izazivanje halucinacija koje nije mogao imati dok je bio trezan ili bez uticaja bilo kakvih narkotika.

Kero Muliz – LSD

Zaslužan za brojna revolucionarna postignuća u biomedicini Muliz gotovo ništa nije radio ako nije prethodno uzeo LSD. U jednom je intervjuu rekao da je šezdesetih i sedamdesetih uzimao toliko LSD-a da ni sam ne može to opisati, a zatim priznao da čisto sumnja da bi bilo šta postigao u medicini da nije bilo LSD-a. Štaviše, naveo je da je uzimanje LSD-a za njega bilo važnije od školovanja.

Karl Sagan – marihuana

Slavni astrofizičar ne samo da je redovno pušio travu, već je bio među onima koji su podsticali njeno korišćenje prilikom bilo kakvog umnog ili intelektualnog rada.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track