10 NAJVEĆIH TAJNI BELE KUĆE: Sve tastature su bez slova W, a evo i zašto!
Foto: Ilyke

Malo poznati detalji

10 NAJVEĆIH TAJNI BELE KUĆE: Sve tastature su bez slova W, a evo i zašto!

Planeta -

Bela kuća među svojim zidovima krije i mnoge tajne.

U Beloj kući postoje 132 sobe, 35 kupatila, 6 nivoa, 412 vrata, 28 kamina, 7 stepeništa, 3 lifta, 5 kuhinja, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, bioskop, staza za trčanje…. Ali i mnoge skrivene tajne.

Ovo su malo poznate zanimljivosti o najpoznatijoj američkoj kući.

1. Ima dvojnika

Navodno je irski arhitekta Džejms Hoban planove za Belu kuću napravio po ugledu na kuću u Dablinu, koja je danas sedište irskog parlamenta.

Po njoj je rađen nacrt za Belu kuću... Irski parlament
Po njoj je rađen nacrt za Belu kuću... Irski parlament

2. Džordž Vašington nikada nije živeo u Beloj kući

Prvi američki predsednik nikada nije živeo u predsedničkoj rezidenciji; njen prvi stanar bio je njegov naslednik, Džon Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Vašington lično odabrao lokaciju i arhitektu, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Koštala je 232.000 dolara - u današnje vreme to bi iznosilo oko 4 miliona.

3. Na prvoj filmskoj projekciji u Beloj kući prikazan je film "Rođenje jedne nacije"

Prve filmske večeri u Beloj kući počele su pre 101 godinu, kada je Vudvord Vilson odlučio da bude domaćin projekcije filma "Rođenje jedne nacije" reditelja D. V. Grifita , istorijske drami koja govori o usponu Ku Kluks Klana u SAD, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Najviše filmova pogledao je Džimi Karter - čak 480.

4. Bela kuća nije oduvek nosila taj naziv

Tek je Teodor Ruzvelt dao ime Bela kuća, koje je ostalo do dan-danas. Pre toga korišćeni su nazivi Predsednička kuća, Predsednički dvorac i slično.

5. Prelomna godina za Kuću: 1933.

Ruzvelt je ugradio rampe i liftove kako bi Bela kuću bila dostupna i invalidima. Naredio je da se napravi i bazen, koji je Nikson zatrpao i na tom mestu napravio dvoranu za novinare.

6. Neki kažu da je ukleta

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsednika Abrahama Linkolna još luta sobama Bele kuće. Najpoznatija je priča Vinstona Čerčila, koji je tvrdio da je naleteo na Linkolnov duh kraj kamina. Čerčil više nikada nije kročio u Linkolnovu spavaću sobu.

7. Ispod Bele kuće, u podrumu, postoji čitav grad

Nikson je sagradio kuglanu, a postoje i cvećara, prodavnica čokolade, pa čak i zubar.

8. Tom Henks poklonio je Beloj kući dva aparata za kafu

Poznati glumac je, prilikom posete Beloj kući, primetio je da u njoj ne postoji aparat za kafu, pa je odlučio da im ga kupi. Koju godinu kasnije, kada je ponovno posetio Belu kuću, doneo je nov model.

9. Nekad je lako moglo da se uđe u Belu kuću

Proslava inauguracije Andrea Džeksona 1829. privukla je toliko naroda da je osoblje moralo da nekako da reši toliku navalu. Dosetili su se da ispred zdanja postave punkt na kom su delili punč s viskijem.

10. Neobični troškovi stanara

Osoblje Bila Klintona je, pre nego što je napustio Belu kuću, napravilo 40.000 dolara štete. Oni su namerno iščupali slovo W sa tastatura, zalepili fioke na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsednika našali sa novim stanarima. Navodno je i Buševo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo preteće poruke, uključujući i jednu koja je glasila "Vratićemo se'…

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track