OVO SU NAJZADUŽENIJE ZEMLJE NA SVETU: Grčka nije ni blizu vrha!
Foto: Shutterstock I Profimedia

Povika na vuka

OVO SU NAJZADUŽENIJE ZEMLJE NA SVETU: Grčka nije ni blizu vrha!

Planeta -
U fokusu svih svetskih medija našla se Grčka, njena prezaduženost i nemogućnost isplate dugova svojim međunarodnim kreditorima. Međutim, kada se pogleda lista koliko su zadužene ostale države sveta, dug ove države deluje, da kažemo smešno

Juče je u Grčkoj održan istorijski referendum na kojem je prema prebrojanim 95,63 odsto glasova, 61,31 odsto glasača je reklo “ne” novom predlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo “da”.

Problem grčke dužničke krize počeo je da se sve više pojavljuje u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u januaru na premijersko mesto došao Aleksis Cipras. Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je sa oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne sme biti ucenjivan, a narod je u njemu video spas.

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da dugovi moraju da se vrate, iako su i zemlje koje su to zahtevale u još većem dužničkom “ropstvu”.

Predstavićemo vam “neslavnu” listu najzaduženijih zemalja na svetu, a pretpostavljamo da nikada ne biste pogodili koja država se nalazi na prvom mestu.

Da krenemo redom, na ubedljivom prvom mestu nalaze se Sjedinjene Američke Države čiji dug, prema najnovijim podacima, iznosi 18,5 biliona dolara. Što znači da po stanovniku SAD duguje 58,437 dolara.

Na drugom mestu je Velika Britanija, sa dugom od 9,5 biliona dolara. Na trećem Francuska koja duguje 5,7 biliona dolara, a malo manje od nje ima Nemačka, 5,5 biliona.

Dugovi ostalih zemalja:5. Luksemburg – 3,4 milijardi dolara.6. Kina – 3 biliona dolara.7. Japan – 2,8 biliona dolara.8. Italija – 2,6 biliona dolara.9. Irska – 26 milijardi dolara.10. Holandija – 2,5 milijardi dolara.

Mnogi bi pomislili da se Grčka nalazi na ovih prvih 10 mesta, ali ona se nalazi tek na 27. sa ukupnim dugom od 360

Na 52. mestu se nalazi Hrvatska, koja ima dug od 67 milijardi dolara, dok je Slovenija odmah iza nje.

Srbija se nalazi na 65. mestu i naša zemlja ima ukupan dug 32 milijarde dolara i dugujemo 4,178 dolara po stanovniku, prema podacima iz 2012. godine.

Bosna i Hercegovina se prema istim podacima nalazi na 94. mestu i dugom od 9 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track