PALESTINSKI HAMAS ODGOVORAN ZA NAPAD U JERUSALIMU: Potvrdili da je napadač njihov član
Foto: Printscreen YouTube

Terorizam

PALESTINSKI HAMAS ODGOVORAN ZA NAPAD U JERUSALIMU: Potvrdili da je napadač njihov član

Planeta -

Palestinski Hamas preuzeo je danas odgovornost za oružani napad u Jerusalimu, u kojem je jutros poginulo dvoje ljudi, a šestoro ranjeno.

Sudeći po izveštajima palestinskih medija, ta ekstremsitička organizacija je navodno potvrdila da je napadač bio njen član i nazvala ga "Lavom Jerusalima".

U saopštenju portparol Hamasa Favzi Barhum je napad nazvao "prirodnom reakcijom na zločine okupatora protiv našeg naroda".

Palestinski Islamski džihad je takodje pohvalio napad, označivši ga herojskim, preneo je list "Tajms of Izrael".

U napadu iz vozila u prolazu je ubijena jedna 60-godišnja žena, a poginuo je i mladi policajac koji je napadača motociklom.

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan je rekao da nije bilo specifičnih upozorenja na napad, ali je rekao da se nedavno medju Palestincima pojačalo huškanje na nasilje.

On je na poprištu napada rekao da je napadač, 39-godišnji Mesbah Abu Sabih iz istočnog Jerusalima - kako su ga identifikovali palestinski mediji, imao izraelsko državljanstvo.

Izraelski TV Kanal 10 javio je da je Sabih, zbog poruka na Fejsbuku, nedavno optužen za huškanje na nasilje i za podršku terorističkoj organizaciji.

List Harec objavio je da je on ovih dana trebalo da počne da izdržava zatvorsku kaznu zbog ranijeg napada na jednog policajca.

Današnji napad je neubičajen za talas nasilja koji traje već godinu dana, jer su većina bili ubodi nožem.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na početku današnje sednice Vlade pohvalio policiju, rekavši da je "delovala brzo i vrlo odlučno protiv teroriste koji je eliminisan".

Lider izraelske policije Isak Hercog je poslao saučešće porodicama žrtava i poželeo brz oporavak ranjenima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track