PALESTINSKI TERORISTI POGUBILI SVOG ČOVEKA: Komandant Hamasa ubijen iz moralnih razloga
Foto: AP

Sad se ubijaju međusobno

PALESTINSKI TERORISTI POGUBILI SVOG ČOVEKA: Komandant Hamasa ubijen iz moralnih razloga

Planeta -
U kratkoj poruci na Tviteru sinoć je navedeno da je Mahmud Eštevi, lokalni komandant vojnog krila Hamasa, ubijen pošto je priznao.

Takođe je pomenuto da je odluku da se ubije Eštevi koji je pritvoren januara prošle godine, doneo "vojni i verski sud" za koji se pre nije znalo, javlja Asošijeted pres.

Hamas je sredinom 2007. godine silom oteo kontrolu nad Gazom od sekularnog Fataha, organizacije koju predvodi palestinski lider Mahmud Abas i koja ima podršku Zapada. Tokom perioda sukoba s Izraelom hamasovci su ubili na desetine Palestinaca optuženih za špijunažu, ali do sada nije - barem ne javno - ubijala svoje ljude na ovaj način.

Butaina, sestra pogubljenog, rekla je da je porodica šokirana.

"Ne može da bude pogubljen na osnovu razloga koje su izneli", rekla je ona, dodavši da su se zvaničnici Hamasa sastali u nedelju ujutru sa članovima porodice, rekli im da razmatraju da li da ga oslobode i - prevarili ih. Eštevijeva porodica kaže da im je bilo dopušteno da ga posete samo tri puta dok je bio pritvoren i da nije proglašen krivim zbog špijuniranja.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč rekla je da prati taj slučaj sa zabrinutošću pošto ju je porodica obavestila da je Eštevi uhapšen i mučen zato što je kritikovao komandire Hamasa višeg čina. Direktorka dela organizacije zadužene za Izrael i Palestinu Sara Baši kazala je da nisu mogli da ga posete ali da se tvrdnje porodice uklapaju u "krediblne izveštaje da bezbednosne snage Hamasa hapse i muče one koji izražavaju kritike". Bašijeva je apelovala na Hamas da povede istragu i "obuzda svoje nage kako bi se ubuduće sprečila ubijanja".

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track