PANAMSKA DOKUMENTA TRESU SVETSKE VLADE: Na spisku Kameron, Putin, Mubarak, Gadafi...
Foto: Wikiliks

Ofšoor kompanije

PANAMSKA DOKUMENTA TRESU SVETSKE VLADE: Na spisku Kameron, Putin, Mubarak, Gadafi...

Planeta -

Čiji je novac bio u senci ofšor kompanija i s kojim razlogom? U mnogim svetskim prestonicama, objavljivanje je dočekano sa strepnjom, a nije se dugo čekalo ni na prve reakcije. Ko sve svoj novac krije u poreskim rajevima? Prema podacima iz Panamskih dokumenata, na tom spisku je oko 140 političara i zvaničnika iz raznih zemalja, čija je veza često posredna, jer su računi i kompanije otvarani na imena njihovih članova najbliže porodice.

Među njima su ruski predsednik Vladimir Putin, britanski premijer Dejvid Kameron, dugogodišnji egipatski predsednik Hosni Mubarak, sirijski predsednik Bašar al-Asad i mnogi drugi, ali i velika imena iz sveta sporta, kao što je Lionel Mesi.Objavljivanje tih dokumenata izazvalo je lavinu reakcija. Portparol Vladimira Putina među prvima je demantovao umešanost ruskog predsednika u bilo kakve prekršaje:

"Očigledno je da je glavna meta tih napada naš predsednik, a cilj objavljivanja tih analiza jeste da se utiče na stabilnost Rusije i na parlamentarne izbore predviđene za septembar... Međunarodni mediji pogrešno su se fokusirali na Putina, umesto na druge političare sveta, jer on čak nije ni pomenut u objavljenim dokumentima... Inače, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara čije je sedište u Vašingtonu, povezan je sa američkom vladom”, kaže Dmitrij Peskov.

Najveća bura podigla se na Islandu, gde su premijer i njegova supruga povezani s bar jednom ofšor kompanijom, zbog čega je više od 16.000 građana tražilo njegovu ostavku, što je on odbio.Premijer je čak je napustio intervju kada mu je postavljeno pitanje o tome."Nisam siguran kako to sve funkcioniše, ali sve je odobrila poreska uprava", kazao je on, a na novinarsko pitanje koja je trenutna vrednost kompanije, s obzirom da je Vintris kreditor kompanije koja je propala, on je kazao:

"Pitate me za stvari koje na znam i pozvali ste me ovđe na prevaru!"Međutim, neke druge prestonice najavile su da će pokrenuti istrage kako bi utvrdili verodostojnost dokumenata. Jedna od njih je i Nemačka u kojoj tvrde da je potrebno pojačati pritisak na Panamu da svoju praksu učini transparentijom.

„Ne sme ostati neotkriveno ko se krije iza tih kompanija, a nažalost vidimo da postoje mesta širom sveta gde se upravo to radi i da se u to ulažu veliko znanje i ogromna energija. Mi ćemo se boriti protiv toga. Na žalost, naš prostor za delovanje je ograničen", izjavio je portparol nemačkog ministra finansija, Martin Jeger.

Panamski dokumenti potiču iz advokatskog preduzeća Mosak Fonseka, koje je bilo zaduženo za upravljanje računima i kompanijama. U tom preduzeću priznaju da su hakovani i da pokušavaju da dođu do dokaza o, kako kažu, zločincu koji stoji iza krađe dokumenata.

Tvrde da više od 40 godina posluju po zakonu: „Verujem da se radi o međunaordnoj kampanji usmerenoj protiv privatnosti, a privatnost je jedno od najsvetijih ljudskih prava i postoje ljudi koji to ne razumeju. Verujemo u privatnost i nastavićemo da je štitimo na sve pravne načine. Ako se neko preduzeće koje smo osnovali nađe u problemu i od nas se legalnim putem zatraže informacije o tome, odmah ih pružamo i nikada nismo bili umešani u slične afere, osim u medijima", kaže se u saopštenju Mosak Fonseke.

Zbog velikog broja dokumenata, dokazivanje njihove autentičnosti moglo bi da traje duže vreme. Međutim, novinari koji su otkrili dokumente, najavili su sukcesivno objavljivanje detalja koji bi dodatno mogli da uzdrmaju neke od najuticajnijih zemalja sveta.

Francuska pokrenula istragu

Francusko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog mogućeg pranja novca iz teške poreske prevare, pošto su procureli "Panamski dokumenti" o ofšor poslovanju. Francuske vlasti su saopštile da se preliminarna istraga može odnositi na francuske poreke obaveznike.Više stotina građana Francuske navodno se nalazi među spomentim pojedincima.Francusko Ministarstvo finansija je saopštilo da će Francuska zatražiti podatke o "Panamskim dokumentima".

Predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da će informacije odvojeno ispitati francuski poreski zvaničnici i francuske istražne sudije.Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme Mosak fonseka sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Među njima su bliski saradnici ruskog predsednika, premijer Islanda, članovi porodice kineskog predsednika i britanskog premijera, saudijski kralj Salman, kao i više od 500 banaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track