PANIKA U BELGIJI: Dron nad nuklearnom centralom u kojoj je nedavno bila sabotaža
Foto: Reuters

Špijunaža?

PANIKA U BELGIJI: Dron nad nuklearnom centralom u kojoj je nedavno bila sabotaža

Planeta -
Tužilaštvo istočne Flandrije otvorilo istragu o nadletanju bespilotne letelice iznad nuklearne centrale Del, koja je u avgustu bila teško sabotirana

BRISEL - Jedna bespilotna letelica primećena je danas iznad belgijske nuklearne centrale Del, na severu zemlje, saopštile su tamošnje vlasti, dan pošto je pušten u rad reaktor u kvaru četiri meseca posle sabotaže.

Događaj s bespilotnom letilicom o kojoj belgijske vlasti nisu dale nikakve detalje, podseća na seriju sličnih dešavanja u oktobru i novembru kada su dronovi primećeni iznad nekih francuskih nuklearnih centrala. Taj slučaj je ostao nerazjašnjen.

"Možemo da potvrdimo da je tužilaštvo istočne Flandrije otvorilo istragu o nadletanju bespilotne letelice iznad nuklearne centrale Del. Za sada ne možemo da saopštimo dodatne informacije", saopštilo je to tužilaštvo.

Operater nuklearnog postrojenja ranije danas saopštio je da je centralu nadletala bespilotna letelicia.

Nuklearni rekator Del 4, jedan od sedam u Belgiji, juče je pušten u rad posle četiri meseca zastoja zbog kvara nastalog posle sabotaže. Del 4 je zatvoren 5. avgusta zbog curenja ulja, što je sabotiran kvar, ocenio je tada operater nuklearne elektrane. Za pola sata iscurelo je 65.000 litara ulja zbog čega su se pokvarile parne turbine koje su radile bez neophodnog maziva. Federalno tužilaštvo, zaduženo za istragu o tom slučaju, nije saopštilo dokle je stigla istraga niti da li je reč o terorističkom činu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track