PANIKA U LONDONSKOM SITIJU: Banke počinju da se zbog Bregzita sele iz Britanije
Foto: AP

Gube pravo na poslovanje unutar EU

PANIKA U LONDONSKOM SITIJU: Banke počinju da se zbog Bregzita sele iz Britanije

Planeta -

LONDON - Banke su već počele da preduzimaju mere radi prebacivanja svojih operacija iz Velike Britanije, pošto je guverner centralne banke Francuske u subotu upozorio da je sektor finansijskih usluga u Britaniji u opasnosti da izgubi svoje pravo na rad širom EU.

Investicione banke su odmah reagovale na rezultat britanskog referenduma, a neki od najvećih institucija londonskog Sitija nastoje da obezbede dozvole, i već planiraju selidbu svojih direktora.

Velike američke banke - JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup i Morgan Stanley - u Britanini vrše velike operacije i zapošljavaju više desetina hiljada ljudi. One se sada pripremaju da prebace neke od svojih poslova u gradove kao što su Dablin, Pariz i Frankfurt.

Opasnost za sektor finansijskih usluga u Britaniji je istaknuta u subotnjim komentarima guvernera centralne banke Francuske, koji je upozorio da će banke izgubiti "pasporting", odnosno pravo da funkcionišu unutar EU ako Britanija napusti jedinstveno tržište.

Foto: AP
Foto: AP

Fransoa Vileroa de Galau je rekao da je "paradoksalno" da se dozvoli da londonski Siti radi po pravilima EU, a da ne bude član Evropskog ekonomskog prostora poput Norveške. Guverner Bankue de France i član Upravnog saveta ECB je izjavio za francuski radio: "Postoji presedan, to je norveški model Evropske ekonomske oblasti, koji će omogućiti Britaniji da zadrži pristup jedinstvenom tržištu, ali primenjujući sva EU pravila".

Prvi značajni komentari zvaničnika Evropske centralne banke jasno govore da EU neće britanskom finansijskom sektoru dozvoliti lak odlazak. Savetnici američkih investicionih banaka su upozorili da bi tzv. "passporting" prava, koja se koriste za prodaju proizvoda i usluga iz Britanije klijentima u EU, biti delimično ili u potpunosti ukinuta u zavisnosti od ishoda pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

"Mi ćemo se izboriti s tim", rekao je viši rukovodilac jedne velike američke banke. "Počeli smo da razmišljamo o tome kako da preselimo naše osoblje u naše kancelarije u Evropi."

Foto: AP
Foto: AP

Mnoge od američkih banaka su već tiho proveravali mesta u EU izvan Velike Britanije na koje bi mogli prebaciti neke aktivnosti, ali većina tih mesta još uvek nema dovoljno dozvola za obavljanje mnogih poslova koje se sada vode iz Londona.

Džejmi Dimon, izvršni direktor banke JP Morgan je pre referenduma upozorio da bi čak 4.000 radnih mesta moglo biti prebačeno iz Britanije. Ali šef te investicione banke Danijel Pinto - čija jedinica zapošljava najviše od 16.000 zaposlenih JPMorgan u Britaniji - je za Financial Times rekao da se ova američka bankarska grupa nada da će moći da zadrži netaknutim najveći deo svoje britanske podružnice.

Pinto je priznao da će morati biti pronađeno rešenje za neke proizvode i usluge, kao što su globalne investicione usluge i depoziti privrede, i da bi "treba da se smisli način da se to postepeno obavi.

"Nećemo početi da selimo ljude dok ne budemo imali jasnu sliku šta će biti dozvoljeno da se radi iz Velike Britanije, kada počnu pregovori o uslovima izlaska zemlje iz EU", rekao je on.

Foto: AP
Foto: AP

Stjuart Guliver, izvršni direktor britanske HSBC banke je rekao da bi u slučaju Brezita ta banka mogla da preseli čak 1.000 od svojih 5.000 zaposlenih iz svoje britanske centrale u Pariz. Druge britanske banke, kao što su Barclais, Roial Bank of Scotland i Lloids Banking Group će takođe možda morati da ojačaju svoje prisustvo u Evropi van Velike Britanije.

Džonatan Luis, šef japanske banke Nomura International, koja u Londonu zapošljava oko 2.600 radnika, kaže da će morati da "čeka i vidi" kako će se stvari odvijati pre bilo kakve konačne odluke o lokacijama ili operativnim strukturama.

Ali on smatra da će zbog Bregzita Velika Britanija biti u nepovoljnom položaju. "Ne vidim kako neko može sa sigurnošću reći da će se passporting nastaviti. Švajcarska ga nema, kao ni SAD, tako da ne možemo pretpostaviti da će ostati na snazi ni u Britaniji "rekao je on.

(Financial times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track