PANIŠER REŠEN DA ISTREBI DŽIHADISTE: Uništiću ih, ne zanima me šta misle Vrhovni sud i Kongres
Foto: EPA

Rat

PANIŠER REŠEN DA ISTREBI DŽIHADISTE: Uništiću ih, ne zanima me šta misle Vrhovni sud i Kongres

Planeta -

MANILA - Predsednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je da će ignorisati Vrhovni sud i Kongres prilikom primene ratnog stanja na jugu Filipina uprkos tome što, prema Ustavu, te dve institucije imaju nadzor nad tom odlukom.

Duterte je u utorak u regionu Mindano, gde živi 20 miliona ljudi proglasio ratno stanje posle sukoba sa džihadistima, koji su pokušali da osnuju kalifat u ime terorističke Islamske države.

"Dok policija i oružane snage ne kažu da su FIlipini bezbedni, ratno stanje će trajati. Neću slušati druge. Vrhovni sud, Kongres, oni nisu ovde", rekao je Duterte. Prema Ustavu iz 1987. godine, Kongres mora da odobri deklaraciju ratnog stanja i ograničava ga na 60 dana, a takođe moze da donese odluku o njegovoj legalnosti.

"Vrhovni sud će reći da će proveriti legalnost predsednikove odluke. Zašto, ja ne znam. Nisu vojnici, ne znaju št ase dešava na terenu", navodi se u saopštenju objavljenom danas. Dan pošto je proglasio ratno stanje, Duterte je devet godina vojne vladavine pod Markosom opisao kao "veoma dobre", rekavši da će on biti sličan. Predsednik je odobrio pretrage i hapšenja bez naloga, navodi AFP.

"Tokom ratnog stanja, vaši komandiri i vi možete da uhapsite bilo koju osovu i pretražite njihvovu kuću. Više nije potreban nalog", rekao je Duterte u petak prilikom obraćanjha trupama. Glavna sudija Vrhovnog suda, Marija Lurdes Sereno, izrazila je svoju zabrinutost povodom ratnog stanja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 15 EPIZODA: Vatreni Pinokio - Smrt za džihadiste, TOS-1 BM Buratino

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track