PAPA PORUČIO AMERIKANCIMA: Odbacite neprijateljstvo prema imigrantima
Foto: AP

Prvi govor u Kongresu

PAPA PORUČIO AMERIKANCIMA: Odbacite neprijateljstvo prema imigrantima

Planeta -
U istorijskom, prvom govoru jednog poglavara katoličke crkve u američkom Kongresu, papa Franja je rekao da SAD ne smeju da okrenu leđa strancu među nama

VAŠINGTON - SAD treba da odbace "mentalitet neprijateljstva" prema imigrantima, poručio je danas papa Franja u obraćanju Kongresu, direktno dotakavši pitanje koje izaziva podele u zemlji i predmet je debate u kampanji stranaka za predsedničku nominaciju 2016.

U istorijskom, prvom govoru jednog poglavara katoličke crkve u američkom Kongresu, papa Franja je rekao da SAD ne smeju da okrenu leđa "strancu među nama", preneo je Rojters.

"Izgradnja nacije poziva nas da prepoznamo da stalno moramo da uspostavljamo odnose sa drugima, odbacujući mentalitet neprijateljstva", kazao je papa u svom govoru u Kongresu, u kome većinu imaju republikanci.

Negativan odnos prema ilegalnim imigrantima dominirao je kampanjom kandidata republikanaca za predsedničku nominaciju. Jedan od vodećih kandidata Donald Tramp izjavio je da bi deportovao 11 miliona imigranata bez dokumenata ukoliko bude izabran za prvog čoveka Bele kuće.

Papa je poručio da Amerika ne treba da bude zapanjena brojem imigranata, već da ih posmatra kao osobe i odgovori na način koji je "human, pravedan i bratski". Komentari pape o imigraciji praćeni su čestim aplauzima, većinom poslanika iz redova demokrata.

Papa Franja (78), sin italijanskih imigranata u Argentini, u svom govoru na engleskom jeziku dotakao se niza tema bliskih liberalima u SAD, ali je takođe istakao konzervativne vrednosti i katolička učenja po pitanju porodice. Osvrnuvši se na pitanja abortusa i eutanazije, papa je rekao da čovečanstvo mora da "zaštiti i odbrani ljudski život u svakoj fazi razvoja".

U svom govoru on je, takođe, pozvao na borbu protiv klimatskih promena, veću jednakost na polju ekonomije i okočanje smrtne kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track