PARIZ BESAN ZBOG BREGZITA: Po svaku cenu sprečiti Mari Le Pen da pokrene Fregzit
Foto: AP

Britanija da skupo plati odlazak iz EU

PARIZ BESAN ZBOG BREGZITA: Po svaku cenu sprečiti Mari Le Pen da pokrene Fregzit

Planeta -

PARIZ - Predsednik Fracuske Fransoa Oland se u subotu u Jelisejskoj palati sastao sa Mari Le Pen, kao znak da je ovoj političarki dodatno porastao uticaj u Francuskoj u svetlu britanskog napuštanja EU, navodi Fajnenšnel tajms.

Oland je u seriji sastanaka okupio najistaknutije lidere političkih partija Francuske - uključujući i Le Penovu, da bi se našao zajednički odgovor na britanski referendum.Ovaj potez je usledio manje od godinu dana pre predsedničkih izbora u Francuskoj, u kojoj se očekuje nadmatanje Olanda i Le Pen. Francuski predsednik se takođe sastao i sa Nikolasom Sarkozijem, njegovim prethodnikom u Jelisejskoj palati i drugim mogućim kandidatama u izbornoj trci.

Odluka Britanije da napusti EU je dodatno podigla značaj Le Penove, čija je stranka Nacionalni front već postigla niz impresivnih rezultata na lokalnim izborima. Le Pen je iskoristila subotnji sastanak da ponovi svoje zahteve za referendum o članstvu Francuske u EU, ali je rekla da je njen poziv odbačen i priznala da je ostala "sa osećanjem da je dolazila bez razloga".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ona je dodala da je postojala jasna strategija da britanski izalazak bude toliko bolan da se tako da primer drugima.

"Jasno je da neki ljudi žele da razvod bude što je moguće teži, tako da drugi ne dobiju istu ideju," rekla je nakon sastanka sa Olandom.

Francuski predsednik pokušava da usvoji čvrst stav u vezi Bregzita - onaj koji bi Britaniji nametnuo cenu za izlazak iz bloka - ne samo da bio ograničio pozive gđe Le Pen za takozvani "Fregzit", nego i da spreči da joj to bude adut predstojeće kampanje.

U subotu je francuski ministar ekonomije Emanuel Makron pozvao da se napravi novi evropski projekat "mnogo transparentniji i demokratski", i rekao da bi on trebalo da se ponudi građanima putem referenduma. "Mi nikada nismo imali hrabrosti da organizujemo pravi evropski referendum. Ovaj sledeći projekat mora da mu da snagu".

Foto: AP
Foto: AP

Makron je zauzeo čvrst stav po pitanju odluke Britanije da napusti EU, insistirajući na tome da je to "neuspeh britanske vlade".

On je dodao: "Ako smo mi u ostatku Evrope negde pogrešili, to je zato što smo dozvolile da jedan član drži evropski projekat kao taoca".

On je rekao da je Velika Britanija glasanjem pokazala da postoje dve Britanije - "jedna koji je srećna u globalizovanom svetu i EU, i druga koja se boji globalizacije".

Makron je rekao da razgovori sa Velikom Britanijom o izlasku moraju biti "rigorozni" i "strogi" kako bi se izbegla "kontaminacija" Bregzitom. "Mora da postoje posledice", rekao je on i dodao da će Britanija zbog Bregzita postati mala zemlja u svetskim okvirima.

Foto: AP
Foto: AP

U Nacionalnom frontu su ipak bili presrećni ishodom britanskog referenduma, a njegovi lideri su izgledali ohrabreni rezultatom. Florijan Filipo, potrpedsednik NF je rekao novinarima da će Bregzit navesti i francuske glasače da razmisle. "Ne možemo pobeći od referenduma i u Francuskoj", rekao je i dodao da je britanski referendum pokazao narodu Francuske da je referendum o EU moguć - i to u zemlji iste veličine kao Francuska, što pokazuje da je izlazak moguć.

(Financial times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track