PENZIONER (85) TUŽIO PUTINA: Evo zbog čega je bivši agent FSB podneo tužbu protiv predsednika Rusije
Foto: Ap

Ogorčen

PENZIONER (85) TUŽIO PUTINA: Evo zbog čega je bivši agent FSB podneo tužbu protiv predsednika Rusije

Planeta -

Penzioner Nikolaj Suvorov (85), nekadačnji agent Federalne službe beznednosti podneo je protiv predsednika Rusije Vladimira Putina tužbu po 17 tačaka.

"Narod je zbog njega osiromašio. On svake godine prebacuje u inostranstvo dve, tri milijarde dolara. Narodu ne ostaje ništa. Penzije su jadne, najveći deo ide na stanarinu i komunalne troškove. Cene u radnjama su za dve godine učetvorostručene, a penzije državnih rukovodilaca verovatno iznose milion rubalja mesečno", rekao je Suvorov koji traži da Putin bude razrešen dužnosti kao "neprijatelj naroda, prijatelj oligarha i činovnika, zbog pljačkanja Rusije i siromašenja ruskog naroda, zbog bogaćenja bankara i milijardera pljačkaša".

Arbitražni sud Saratovske regije saopštio je da predsednik Rusije u vreme trajanja mandata uživa imunitet.Nakon što je Suvarov podigao tužbu, predmet je zatvoren, a sudija otpuštena.

"Ipak, ja se ne predajem. Podneo sam žalbu. Videćemo šta će odlučiti apelaciona komisija. Zvao sam sud i pitao gde je sudija sa tog predmeta. Rekli su mi da je otišla na vlastiti zahtev. Naravno da lažu. Smatram da su je otpustili. Kažnjena je zbog toga što je pokrenula postupak. Obratio sam se Tužilaštvu i istražnoj komisiji sa zahtevom da sudiju vrate na posao. Ona je pošteno radila svoj posao. Prvu prijavu koju sam podneo je odbacila, zbog toga što kopiju nisam uputio Putinu. Kad sam to učinio, prijava je primljena. Pripremao sam se za suđenje, ali nakon što su novinari počeli pisati o mojoj tužbi protiv Putina, dolazila je kod mene policija i saradnici Federalne službe bezbednosti", rekao je ruski penzioner.

Foto: AP
Foto: AP

Na pitanje što su policajci i agenti FSB hteli od njega odgovorio je kao su želeli da znaju zašto je tužio Putina.

"Razgovarali su pažljivo, nisu mi pretili, želeli su da kažem ko me je nagovorio da podnesem zahtev. Pretpostavljali su da me Komunistička partija Ruske Federacije nagovorila da to učinim. Međutim, KPRF nema s tim nikakve veze. Ja na izborima uvek glasam za Komunističku partiju, to je jedina partija koja je za narod, sve ostale su za bogataše. Prijave pišem svojeručno, pravnici mi ih kasnije odštampaju. Tačnije, sada više ne štampaju, uplašili su se", rekao je Suvorov.

"Teško sam uvređen. Pre dve godine tužio sam Putina Vrhovnom sudu. Tužba je odbijena, jer je Putin po Ustavu nedodirljiv. Mislim da imunitet treba imati samo predsednik koji je za narod. Putina odavno ne poštujem. On je još Borisu Jeljcinu rekao da vlast neće predati nikome, a Jeljcin je bio najveći fašist', smatra Suvorov.

Podsetio je kako je Putin počeo prvi rat u Čečeniji i drugi čečenski rat kako bi postao predsednik.

"Naši sudovi nisu slobodni, čovek ne može zahtevati Putinovu odgovornost. Šta će nam takav predsednik?', rekao je.

(RadioSlobodnaEvropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track