PESKOV: U Kremlju odbijamo na stotine sajber napada dnevno, pogotovo kad Putin uživo govori
Foto: Reuters

Pravi rat

PESKOV: U Kremlju odbijamo na stotine sajber napada dnevno, pogotovo kad Putin uživo govori

Planeta -
Napade veoma često pokreću hakeri iz inostranstva, kaže Dmitrij Peskov

MOSKVA - Kremlj se suprotstavlja stotinama, ponekad hiljadama, sajber napada dnevno, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Kremlj je meta "špijunske sajber aktivnosti nekoliko stotina puta na dan", rekao je Peskov za medije.

"Nekada ima na hiljade napada - pokušaja da se omete funkcionisanje kompjuterskih sistema i Internet sajtova, da se uspostavi kontrola nad nekim Internet sajtom, da se on hakuje i slično", rekao je Peskov, prenosi Itar-Tass. Peskov je rekao da veoma često hakeri pokreću napade na Kremlj iz inostranstva i kao primer naveo emisiju "Direktna linija", godišnje televizijsko obraćanje Vladimira Putina, kad ruski predsednik uživo odgovara na pitanja gledalaca.

"Direktnu liniju" s Vlaidmirom Putinom hakeri najviše napadaju (Foto: Printscreen YouTube)
"Direktnu liniju" s Vlaidmirom Putinom hakeri najviše napadaju (Foto: Printscreen YouTube)

"Pokušaji da se omete 'Direktna linija', a to je veoma složen telekomunikacioni događaj, uglavnom su stizali iz inostranstva", rekao je Peskov. "Nadam se da ovi pokušaji treba da budu protumačeni kao izražavanje interesovanja prema ruskom predsedniku i njegovom radu", naveo je Peskov.

Unapređen zvanični sajt Kremlja bio je meta napada hakera ranije u toku dana, a Peskov odmahuje rukom da se to "svakodnevno dešava".

"Svi sajber napadi pažljivo se prate. Uspostavili smo zaštitu, specijalne agencije su za to odgovorne i one to rade prilično efikasno", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track