PET NAJPOSEĆENIJIH KATOLIČKIH SVETILIŠTA: Papa decu pastire proglasio za svece
Foto: AP

Skup u Portugaliji

PET NAJPOSEĆENIJIH KATOLIČKIH SVETILIŠTA: Papa decu pastire proglasio za svece

Planeta -

FATIMA - Papa Franja je među katoličke svece uvrstio dvoje dece pastira kojima se pre 100 godina, prema njihovoj tvrdnji, ukazala Bogorodica, čime je Fatima, gradić u centralnom delu Portugala, postao jedno od pet najposećenijih svetilišta katolika.

Pred oko pola miliona okupljenih vernika papa je proglasio svecima brata i sestru Fransiska i Hasintu Marto, koji su preminuli u pandemiji gripa u Evropi 1918. i 1919. „Tri tajne Fatime“ zapisalo je treće dete, njihova rođaka Lusija dos Santon, koja je umrla 2005. u 97. godini. Proces njene beatifikacije započeo je 2008.Prva tajna koju je Bogorodica otkrila mališanima opisuje pakao, druga se tumači kao predviđanje kraja Prvog i početka Drugog svetskog rata. Veruje se da treća tajna, koju je Lusija čuvala za sebe, govori o atentatu na papu Jovana Pavla Drugog 1981.

Papa se pre mise pomolio nad grobovima Fransiska, Hasinte i Lusije, a brat i sestra Marto postali su najmlađi katolički sveci koji nisu umrli kao mučenici.On je juče odbacio izveštaje o neprestanim pojavama Device Marije u Međugorju, ističući da te vizije „nemaju mnogo vrednosti“ i da zna da je „nevaljao što sumnja u taj fenomen“, jer je to svetilište u BiH pomoglo nekim katolicima da nađu Boga.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja