PISAC SALMAN RUŽDI: Ja sam uz Šarli ebdo, branimo satiru kao borbu protiv tiranije i gluposti!
Foto: Ap

Reagovanje na masakr

PISAC SALMAN RUŽDI: Ja sam uz Šarli ebdo, branimo satiru kao borbu protiv tiranije i gluposti!

Planeta -
Ovaj verski totalitarizam je izazvao smrtonosnu mutaciju u srcu islama i vidimo tragične posledice toga u Parizu, istakao je književnik

Pisac Salman Ruždi, čija je knjiga "Satanski stihovi" izazvala izdavanje fatve na njega, 1989. godine, reagovao je na masakr koji je počinjen u Parizu, gde je ubijeno 10 novianara satiričnog lista Šarli ebdo i dva policajca.

"Spoj religije i modernog naoružanja predstavlja pravu opasnost po našu slobodu. Ovaj verski totalitarizam je izazvao smrtonosnu mutaciju u srcu islama i vidimo tragične posledice toga u Parizu. Ja sam uz Šarli ebdo, kao što bismo svi trebalo da budemo, braneći umetnost satire, koja je oduvek bila borba za slobodu i protiv tiranije, neiskrenosti i gluposti. "Poštovanje vere" je postala fraza koja znači "strah od religije". Religije, kao i sve druge ideje, zaslužuju kritiku, satiru i naravno, naše neustrašivo nepoštovanje", istakao je Ruždi.

Svet je u šoku i dan posle stravičnog masakra u pariskom satiričnom listu Šarli Ebdo u kojem je živote izgubilo 12 ljudi zbog karikatura na temu proroka Muhameda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track