PITI IL' NE PITI: RUSI LJUTI ZBOG POSKUPLJENJA VOTKE Pravićemo je kod kuće, domaća je bolja!
Foto: Reuters

Još i to!

PITI IL' NE PITI: RUSI LJUTI ZBOG POSKUPLJENJA VOTKE Pravićemo je kod kuće, domaća je bolja!

Planeta -

Minimalna maloprodajna cena votke u Rusiji od danas je viša za pet rubalja i sada flaša od pola litre košta 190 rubalja (2,5 evra, 316 dinara), objavilo je rusko Ministarstvo finansija.

Minimalna cena rakije ostala je 293 rublja za flašu od pola litre, a za konjak 322 rublje.

Minimalna maloprodajna cena votke uvedena je radi borbe protiv jeftinih falsifikata na tržištu alkohola. Uvedena je 1. februara 2015. godine posebnim saveznim zakonom koji reguliše cene alkoholnih pića.

Što se tiče akcize, ona se nije menjala od 2014. godine i iznosi 500 rubalja za litru čistog alkohola. Međutim, proizvođači traže smanjenje smatrajući da bi to pomoglo uklanjanju falsifikovanih i ilegalnih proizvoda s tržišta.

U ruskom Savezu proizvođača alkohola smatraju da bi akcize trebalo utvrditi tako da se zadovolji interes stanovništva, industrije i države i smatraju da je idealna cifra 300 rubalja po litri alkohola.

U komentarima na društvenim mrežama Rusi različito reagiraju na najnoviji rast minimalne cene votke - dok jedni podržavaju uređenje tržišta i institucionalnu kontrolu kvalitete, drugi se uzdaju u kućnu proizvodnju navodeći kako su domaći proizvodi bolji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track