POBEDA PETOKRAKE NA EVROPSKOM SUDU: Niko ne sme da je zabrani, svako može da je nosi
Foto: Profimedia

Doneta presuda

POBEDA PETOKRAKE NA EVROPSKOM SUDU: Niko ne sme da je zabrani, svako može da je nosi

Planeta -

Evropski sud za ljudska prava mišljenja je da se simbol crvene zvezde ne može zabraniti jer bi to bilo kršenje slobode izražavanja.

U presudi Evropskog suda stoji kako se zvezda ne može posmatrati samo kao simbol koji predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, što je bila implikacija vlade Mađarske.

Sud ističe kako je crvena zvezda i dalje "simbol međunarodnog radničkog pokreta, borbe za pravednije društvo i određene zakonske političke strane aktivne u različitim državama članicama".

Sud: "To je sloboda izražavanja"

Isticanje crvene zvezde je sloboda izražavanja, piše u presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2008. godine, a u njoj stoji čak i da propagiranje komunističke ideologije samo po sebi nije kažnjivo.

Slučaj pokrenut u Budimpešti

Do pokretanja slučaja je došlo 2003. godine kad je mađarski političar Atila Vajnai u Budimpešti na jakni imao crvenu petokraku. Zbog toga je dospeo na sud i dobio uslovnu kaznu od godinu dana za isticanje komunističkog simbola u javnosti.

Na tu presudu Vajnai se žalio Evropskom sudu za ljudska prava. Iako je tada mađarska vlada isticala da je nošenje simbola crvene zvezde u javnosti neprimereno, Sud je ipak zaključio da se radi tek o simbolu zakonitog levičarskog pokreta.

(Novi list/ Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track