POBUNA MIGRANATA U MAĐARSKOJ: Jedni probili ogradu, drugi pešače ka Beču

Prelazak preko granice će se kažnjavati

POBUNA MIGRANATA U MAĐARSKOJ: Jedni probili ogradu, drugi pešače ka Beču

Planeta -
Za sada nije jasno šta tačno izbeglice traže, dok policija saopštava da će pokušati da pronađe mirno rešenje situacije

U Mađarskoj je danas došlo do svojevrsne pobune izgelica. Jedni su probili ogradu prihvatnog centra kod Reske, dugi su odlučili da iz Budimpešte peške krenu u Austriju.

Oko 300 izbeglica probilo je danas ogradu prihvatnog centra kod Reske i zaputilo se ka auto-putu M5, saopštila je mađarska policija. U kampu kod Reske u blizini granice sa Srbijom i dalje se nalazi oko 2.300 izbeglica. Oni su zapretili da će probiti zaštitnu ogradu, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u roku od dva sata, saopštila je policija.

Za sada nije jasno šta tačno izbeglice traže, dok policija saopštava da će pokušati da pronađe mirno rešenje situacije. Policija ne navodi više detalja o tom incidentu, osim da je deo auto-puta koji vodi od granice sa Srbijom ka Budimpešti privremeno zatvoren, a saobraćaj se preusmerava na lokalni stari put.

Gužva na stanici u Budimpešti, Foto: Reuters
Gužva na stanici u Budimpešti, Foto: Reuters

Protesti u gradu Bičke, Foto: Reuters
Protesti u gradu Bičke, Foto: Reuters

Na stotine izbeglica koji su sa danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešta krenulo je danas pešice ka Beču. Oni su se na to odlučili pošto su mađarske vlasti obustavile železnički saobraćaj iz Budimpešte ka Zapadnoj Evropi.

Krenuli peške ka Beču: Foto: Tanjug/AP/Frank Augstein
Krenuli peške ka Beču: Foto: Tanjug/AP/Frank Augstein

Istovremeno, izbeglice na železničkoj stanici u mestu Bičke, zapadno od Budimpešte, pružaju "pasivan otpor" i odbijaju da budu transportovane u prihvatni centar, rekao je danas policijski zvaničnik Laslo Balaž.

Poslanici mađarskog parlamenta usvojili su velikom većinom glasova paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji. Ubuduće će u Mađarskoj tako prelazak i oštećenje pogranične ograde biti krivično delo, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track