POČELA PRODAJA: Grci Nemcima dali aerodrome

Da izbegnu bankrotstvo

POČELA PRODAJA: Grci Nemcima dali aerodrome

Planeta -
Ova koncesija aerodroma je prva privatizacija infrastrukture sadašnje grčke vlade uz odobrenje kreditora

ATINA - Grčka vlada odobrila je danas koncesiju 14 regionalnih aerodroma nemačkom konzorcijumu Fraport-Slentel za 1,23 milijardi evra, objavljeno je u grčkom Službenom glasniku. Nemačka firma će upravljati aerodromima do 45 godina. Odluku o privatizaciji je donela prethodna grčka vlada koja je potpisala prvi program pomoći da bi se izbeglo bankrotstvo, ali je zamrznuta posle parlamentarnih izbora u januaru kad je na vlast došla stranka Siriza premijera Aleksisa Ciprasa.

Koncesija aerodroma je prva privatizacija infrastrukture sadašnje grčke vlade uz odobrenje kreditora, a o tome je 14. avgusta glasao grčki parlament koji je odobrio tu koncesiju.

Aleksis Cipras, Foto: AP
Aleksis Cipras, Foto: AP

Kreditori traže privatizaciju od 50 milijardi evra - aerodroma, luka i železnice, kako bi se tim parama obezbedilo stabilnije finansiranje budžeta u srednjoročnom prelaznom periodu.

Grčka i njeni kreditori postigli su nedavno dogovor o trećem paketu pomoći toj zemlji u vrednosti od oko 85 milijardi dolara.

BUNDESTAG RASPRAVLJA O PAKETU ZA ATINU

Poslanici nemačkog parlamenta prekinuli su danas odmore da bi diskutovali o dogovorenom planu za treći finansijski paket za Grčku, u situaciji kada se očekuje da će se kancelarka Angela Merkel suočiti sa pobunom u redovima svoje stranke. Procenjuje se da bi četvrtina Merkelinih konzervativaca mogla da glasa protiv paketa od 85 milijardi evra pomoći za Grčku, što bi bila jasna poruka Vladi da više ne traži novac za Atinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track