POČEO FESTIVAL PSEĆEG MESA: Kinezi se spremaju da pojedu oko 10.000 pasa i mačaka
Foto: AP

Uprkos protestima

POČEO FESTIVAL PSEĆEG MESA: Kinezi se spremaju da pojedu oko 10.000 pasa i mačaka

Planeta -

Tradicionalni festival na kojem se jede pseće meso počeo je u kineskom gradu Julin uprkos oštrim kritikama i protestima aktivista za zaštitu prava životinja.

Aktivisti su danas kupovali pse koje su prodavci planirali da ubiju, dok su se lokalni stanovnici žalili da ljudi koji nisu odatle kvare lokalnu tradiciju.

U desetinama restorana širom grada na jugu Kine kolju se kučići i kuva njihovo meso, a na meniju se može naći i meso mačaka.

Foto: AP
Foto: AP

Veruje se da se tokom festivala ubije oko 10.000 kučića, a oni koji praktikuju ovakvu ishranu kažu da jedenje psećeg mesa tokom leta pomaže da izdrže vrućine i da imaju zdrav metabolizam.Lokalne vlasti su prethodnih godina pokušavale da se distanciraju od tog događaja, tvrdeći da to nije zvanična svetkovina, a svake godine pre početka festivala šalju policajce, privredne i sanitarne inspekcije.

Foto: AP
Foto: AP

Procenjuje se da se u Kini godišnje ubije između 10 i 20 miliona pasa zbog njihovog mesa, a festival u Julinu je postao glavna meta kritika i simbol okrutnosti i nedostatka higijene koji su povezani s tom, uglavnom neregulisanom, industrijom.

Foto: AP
Foto: AP

Veruje se da su mnogi ubijeni psi u stvari kućni ljubimci ukradeni od njihovih vlasnika ili pokupljeni s ulice. Postoji i praksa ubijanja životinja prebijanjem, paljenjem ili drugim bolnim metodama, u uverenju da će tako meso biti ukusnije.

Foto: AP
Foto: AP

Aktivisti kažu da skupovi koje organizuju širom zemlje kao i poruke i kritike na društvenim mrežama koje postavljaju ljubitelji pasa već imaju efekta. Restorani koji služe pseće meso prinuđeni su da festival organizuju u zatvorenom prostoru i više se ne može često videti masovno jedenje psećeg mesa na otvorenom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track