POČEO KARNEVAL U RIJU: Protiv virusa i bede igrom i kostimima
Foto: Reuters

Najveći i najpoznatiji karneval na svetu

POČEO KARNEVAL U RIJU: Protiv virusa i bede igrom i kostimima

Planeta -
U brazilskom gradu tokom pet dana posetiće više od pet miliona ljudi, a gužva je kod vlasti izazvala strah od epidemije zike

RIO DE ŽANEIRO - Predajom ključeva grada kralju Momou preksinoć je počeo karneval u Rio de Žaneiru, najčuveniji i najveći karneval na svetu.Iako se petodnevna fešta održava u senci straha od širenja virusa zika i sve gore ekonomske situacije, milioni ljudi došli su da uživaju u pesmi, plesu i najneverovatnijim kostimima.Deratizacija- S velikom radošću, bratskom ljubavlju i mirom, proglašavam otvorenim najbolji karneval na Zemlji - rekao je kralj Momo, kralj plesa izabran nekoliko nedelja pre karnevala.Tim rečima započela je zabava uz samba parade, celonoćne ulične plesove i kostime, koji više otkrivaju neko što skrivaju. Očekuje se da će ove godine feštu posetiti oko pet miliona ljudi. Međutim, upravo ta gužva izaziva strah od širenja opasnog virusa koji kod beba izaziva mikrocefaliju.Uoči karnevala gradske vlasti Rija najavile su program dezinsekcije i deratizacije lokacija larvi komaraca.Karneval u Riju kulminaciju dostiže u nedelju i ponedeljak noć, kad se na čuvenom Sambadromu predstavnici najpoznatijih škola sambe nadmeću u koreografijama i izuzetnim kostimima.

Prazne radnje

Ipak, poput ostatka Brazila, i Rio de Žaneiro se bori s dubokom recesijom i ekonomskom krizom, koja nije zaobišla ni karnevalsku industriju. Velike plesne škole na Sambadromu žale se da se gradski fond ispraznio, a sve je manje i privatnih sponzora.- Situacija je teška već četiri ili pet godina, ali ove godine je još gore zato što su svi u krizi i cene rastu - kaže direktor jedne od školi sambe Marsio de Souza.Slično tvrde i prodavci suvenira i kostima.- Radnja je skoro prazna. Ranijih godina bilo je mnogo ljudi. Mogla sam da prodam kostime u vrednosti od 15.420 dolara za nedelju dana, a sad ću biti zadovoljna ako prodam četvrtinu toga - kaže prodavačica Suad Modas.Karneval je počeo i u Sao Paulu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track