POČINJE GENERALNA SKUPŠTINA UN: Svi čekaju sastanak Putina i Obame
Foto: AP

Važne teme

POČINJE GENERALNA SKUPŠTINA UN: Svi čekaju sastanak Putina i Obame

Planeta -
Važna tema ove godine jeste kako okončati rat u Siriji, suprotstaviti se ekstremizmu na Bliskom istoku i u Africi i kako se suočiti sa velikim prilivom izbeglica

NJUJORK - Oko 160 svetskih lidera okupiće se danas na početku 70. zasedanja Generalne skupštine UN, kojem zbog jubilarne godišnjice prisustvuje veoma veliki broj zvaničnika. predsednika, kraljeva, premijera.

Oni će govoriti na Generalnoj skupštini koja okuplja 193 zemlje članice UN. Mada neki stižu posebno na zasedanje koje počinje danas, drugi su stigli ranije i govorili na odvojenom UN samitu o razvojnim ciljevima svetske organizacije do 2030. koji je završen sinoć.

Sa velikom pasžnjom očekuje se govor Baraka Obame, Foto: Reuters
Sa velikom pasžnjom očekuje se govor Baraka Obame, Foto: Reuters

Među očekivanim govornicima su predsednik SAD Barak Obama, Rusije Vladimir Putin, Kine Si Đinping, Irana Hasan Rohani, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland. Generalnu debatu otvoriće generalni sekretar UN, a posle njega će prvi govoriti predsednici Brazila i SAD.

Važna tema ove godine jeste kako okončati rat u Siriji, suprotstaviti se ekstremizmu na Bliskom istoku i u Africi i kako se suočiti sa velikim prilivom izbeglica iz Sirije, Iraka, Jemena i Avganistana. Na margini skupa održavaju se stotine bilateralnih sastanaka, a sa posebnom pažnjom se očekuje razgovor Obame i Putina, ali i Obame i Raula Kastra.

Delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN predvodi predsednik Tomislav Nikolić, a u delegaciji je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track