POGLEDAJTE VIDEO KOJI JE OBIŠAO SVET: Džihadisti tvrde da su snimili obaranje ruskog aviona!
Foto: Rojters

Šokantno

POGLEDAJTE VIDEO KOJI JE OBIŠAO SVET: Džihadisti tvrde da su snimili obaranje ruskog aviona!

Planeta -
Odgovornost Islamska država objavila snimak vazduhoplova koji eksplodira u letu tvrdeći da je to dokaz da su srušili avion

MOSKVA/KAIRO - Teroristi Islamske države na internet su juče postavili snimak koji navodno prikazuje prekjučerašnje obaranje putničkog aviona „erbas A321“ ruske kompanije „Kolavija/Metrodžet“ iznad Sinajskog poluostrva.S druge strane, zvanična Moskva, kao i Kairo i dalje tvrde da avion nisu oborili teroristi, već da prvi podaci istrage pokazuju da je pao zbog tehničke greške. Međutim, zbog straha od islamista letove iznad Sinaja suspendovale su kompanije „Lufthanza“, „Er Frans“ i „Emirejts“.

Ruski avion u letu; Eksplozija i pad
Ruski avion u letu; Eksplozija i pad

Ispitivanje podatakaSnimak koji su džihadisti postavili na internet prikazuje avion u letu, eksploziju vazduhoplova i zatim gotovo vertikalan pad u plamenu i dimu. Zasad niko ne može da potvrdi snimak kao autentičan, ali su se pojavile još neke tvrdnje o eksploziji u vazduhu, tako da će misteriju pada aviona rešiti tek pregled dve crne kutije, koje su pronađene bez velikih oštećenja.- Uništenje aviona dogodilo se dok je bio u vazduhu, pa su delovi letelice završili na prostoru od skoro 20 kvadratnih metara - rekao je istražni direktor Ruske međudržavne avijatičarske komisije Viktor Soročenko.Profesor Majkl Klark, britanski vazduhoplovni stručnjak, veruje da je avion pao zbog terorističkog napada:- Tvrdnje da je avion prepolovljen ukazuju na to da je verovatno pao ne zbog mehaničke greške, već zbog eksplozije bombe u samom avionu. Nije zabeležen poziv u pomoć, niti je pilot javio da ima problem s motorom, tako da mnogo toga ukazuje na postojanje bombe.

Stradala i bebaIpak, ni u Moskvi ni u Kairu niko ne želi da prerano pripiše pad aviona terorističkom napadu. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije poslalo je juče 100 stručnjaka na Sinajsko poluostrvo da pomognu u potrazi za telima stradalih u padu ruskog aviona.- Niko ne može pouzdano da odgovori na pitanje o uzrocima pada, pošto je malo informacija prikupljeno - izjavio je juče ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov. Šef ruske Federalne agencije za avio-saobraćaj Aleksandar Neratko rekao je za ruske medije da rasuti delovi aviona na širem području ukazuju da se avion raspao na velikoj visini.

Ostaci aviona... Snimak TV RT
Ostaci aviona... Snimak TV RT

Inače, avion „iljušin-76“ poleteo je sinoć iz Kaira za Sankt Peterburg sa 162 tela poginulih u nesreći. U padu aviona kompanije „Kolavija“ ili „Metrodžet“ poginulo je 224 putnika i članova posade. Čak 25 putnika aviona bila su deca, a najmlađa devojčica imala je samo 10 meseci. Njena poslednja fotografija postala je simbol pada aviona. Egipatski timovi dosad su uspeli da pronađu 163 tela, a leš trogodišnje devojčice pronađen je oko osam kilometara od mesta pada.

Ćerka pilota tvrdiTATA MI JE REKAO DA JE AVION POKVARENNatalija Trukačeva, supruga nastradalog kopilota, izjavila je za jednu rusku televiziju da se njena ćerka čula s ocem pre leta iz Šarm el Šeika i da joj se on požalio na tehničko stanje aviona.

Još 9. septembraBRITANSKIM PILOTIMA ZABRANJENI PRELETI Britanski piloti su navodno još pre tri meseca dobili zabranu niskog letenja u vazdušnom prostoru severnog dela Sinajskog poluostrva zbog opasnosti od terorista. Kako prenosi britanski Dejli mejl, takvo obaveštenje britanski piloti su dobili još 9. septembra, a zabrana je trebalo da traje do 12. decembra. Piloti su upozoreni da ne smeju da spuštaju avione na visinu od 7.620 metara iznad severnog dela kada lete za Šarm el Šeik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track