POLITIKO ANALIZIRAO TRAMPOVE IZJAVE: Novi šef Bele kuće poručuje Evropi - CRKNI!
Foto: Reuters

Oštro

POLITIKO ANALIZIRAO TRAMPOVE IZJAVE: Novi šef Bele kuće poručuje Evropi - CRKNI!

Planeta -

Magazin "Politiko" analizirao je buduće odnose SAD i Evrope nakon poslednjih izjava Donalda Trampa o greškama Angele Merkel, zastarelom NATO paktu, Bregzitu i tome da je "EU nemački instrument".

Oni smatraju da će Trampa u Evropi lagodno dočekati jedino radikalno-desničarski pokreti dok evropski establišment od njega zazire više nego od Regana Buša.

Iako mu zameraju što nema političko iskustvo iako je on novinarima "Bilda" i "Tajmsa" rekao da je to zapravo njegova najveća prednost jer će biti teže da se predvide njegovi potezi."Politiko" piše da Tramp kao političko iznenađenje možda i nije loša stvar, mada se Evropa pita da li može da se osloni na njega.

Iako odgovor još niko ne zna, ni njegove izjave ne pomažu u tome. NATO i EU su poslednjih 60 godina bili srce transatlantske bezbednosti i robne razmene, aTramp sada smatra da su zastareli.List zbog toga zaključuje da bi Zapad mogao da očekuje promene kakve nisu viđene još od Drugog svetskog rata.

Politiko kritikuje to što Tramp smatra terorizam kao gorući problem planete, i pita da li američki predsednik zna da "baltičke države koje se graniče s Rusijom" imaju i većih problema.Zamerka Trampu je i prijateljski stav prema Putinu kao i ponudu da se ukinu sankcije ako Rusi smanje količinu nuklearnog oružja.

"Tu se otvara put za priznavanje ruske aneksija Krima. Kakva je to poruka Estoniji, Letoniji i Litvaniji? Kako Talin, Riga i Viljnus mogu da imaju poverenja u takve saveznike? Hoće li ih Tramp ostaviti na cedilu u slučaju moguće ruske agresije?", pita se Poliltiko.Oni navode i tvit Nikolasa Soumsa, britanskog konzervativnog zastupnika i unuka Vinstona Čerčila, nakon što je pročitao Trampov intervju u "Tajmsu". On smatra da je Tramp "prihvatio Putinovu igru da uništi transatlantski savez i oslabi EU".

"U intervjuu ne postoji ni jedna rečenica koja bi mogla da zabrine ruskog predsednika. A s druge strane, gotovo svaka njegova reč izazvaće nelagodnost među njegovim saveznicima. Uostalom, ruska državna televizija je najbolje opisala taj intervju. Rekli su da je to Trampov šamar Zapadu", napisao je Soums.

List naglašava da su briselske diplomate reagovale i na reakcije Trampa o Bregzitu, zaključivši da se Trampovo mišljenje o raspadu EU može tumačiti kao to da SAD prvi put od II svetskog rata Evropu vide kao rivala i problem."Dosadašnje ponašanje Trampa kao da Evropi šalje poruku: Crkni", zaključuje Politiko.

(Politico/E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track