POMIRENJE NI NA POMOLU: Otkazan sastanak Putina i Erdogana
Foto: AP

Zahladneli odnosi

POMIRENJE NI NA POMOLU: Otkazan sastanak Putina i Erdogana

Planeta -
MOSKVA - Ruske vlasti saopštile su danas da je ranije zakazan sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana otkazan, pošto dve zemlje prolaze kroz ozbiljnu diplomatsku krizu.

Sastanak dvojice predsednika, predviđen da bude sutra, najavljen je 16. novembra na samitu G20 u Ankari, nekoliko dana pre nego što su turske vlasti oborile ruski bombarder na tursko-sirijskoj granici.

"Sastanak neće biti održan, nije ni planiran", kratko je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odnosi Turske i Rusije su znatno pogoršani nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski bombarder na granici sa Sirijom. Rusija je posle toga uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj, dok je Ankara odbila da se izvini za taj incident u kojem je jedan pilot ubijen, a drugog su spasile sirijske snage.

Putin je odbio da se sastane s Erdoganom na nedavnoj međunarodnoj konferenciji o klimi u Parizu i odbio je da prihvati Erdoganove telefonske pozive. Predstavnik Kremlja za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj izjavio je danas da je Moskva suspendovala kulturnu saradnju s Ankarom "dok se ne promeni politička situacija u Turskoj".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedelju da je posada ruskog razarača bila primorana da ispali hice upozorenja da bi sprečila sudar s turskim ribarskim brodom u Egejskom moru. Zbog tog incidenta, na razgovor s ruskim vlastima pozvan je vojni ataše turske ambasade u Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track