PORAZNO PRIZNANJE CIA: Islamska država i dalje jaka iako ulažemo milijarde dolara u borbu protiv nje
Foto: Shutterstock

Obeshrabrujuće

PORAZNO PRIZNANJE CIA: Islamska država i dalje jaka iako ulažemo milijarde dolara u borbu protiv nje

Planeta -
Bez direktnog učešća američkih vojnika u borbama na terenu biće potrebno 10 godina da se ekstremisti isteraju iz uporišta

VAŠINGTON - Islamska država (ISIL) nije slabija nego pre godinu dana iako je u borbi protiv džihadista ubijeno više od 10.000 terorista i potrošeno više milijardi dolara, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi.

ISIL i dalje ima dobro finansiranu vojsku koja u svoje redove dovodi nove strane borce istom brzinom kojom američka vojska može da ih eliminiše, navodi se u analizi američke Centralne obaveštajne službe (CIA), Vojne obaveštajne agencije i drugih nadležnih službi.

Iako je vojnom akcijom izvršen pritisak na džihadiste na severu Sirije i u Iraku, njihov uticaj se proširio na Libiju, poluostrvo Sinaj u Egiptu i Avganistan, navodi se u izveštaju.

Obaveštajni zvaničnici ne misle da ISIL planira napade na Zapad sa svoje teritorije, ali pozivi džihadista muslimanima na Zapadu da ubijaju i dalje su ozbiljan problem, smatra direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi.

Analitičari procenjuju da na ovaj način, bez direktnog učešća američkih vojnika u borbama na terenu, biti potrebno 10 godina da se džihadisti ISIL isteraju iz svojih uporišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track