POROŠENKO SPREMA NAPAD NA KRIM: Gomilanje vojske i oklopnih vozila na rusko-ukrajinskoj granici!
Foto: AP

POROŠENKO SPREMA NAPAD NA KRIM: Gomilanje vojske i oklopnih vozila na rusko-ukrajinskoj granici!

Planeta -

U oblasti koja se graniči s teritorijom severnog Krima poslednjih dana je porastao broj ukrajinskih vojnika i oklopne tehnike, saopštio je izvor iz bezbednosnih struktura poluostrva.

„Poslednjih dana u oblasti rusko-ukrajinske granice na severu Krima uočena je koncentracija vojnih formacija i povećanje oklopne tehnike. Na teritoriji Hersonske oblasti nedaleko od Armjanska i Čongaroskog tesnaca pojavile su se zaštićene vatrene zone“, rekao je sagovornik RIA Novosti, a prenosi Sputnjik. Prema rečima izvora, pojačanje ukrajinske oklopne grupacije dogodilo se bukvalno za nekoliko dana. „Uočavaju se desetine tenkova ukopanih u zemlju, povećan je broj oklopnih transportera, formira se linija vatrene podrške snagama“, saopštio je on. Potpredsednik krimskog parlamenta Remzi Iljasov rekao je da su akcije Kijeva „pokušaj provociranja sukoba i zastrašivanja“. „Njima je svojstveno da zveckaju oružjem koje je odavno neupotrebljivo. Sličnim ispadima Rusiju neće uplašiti“, dodao je poslanik. Prema rečima Iljasova, Rusija štiti svoje građane i „nikakva armija ne sme da je izaziva“.

Porošenko odbacio Putinov predlog Kijev insistira na tome da izbori u Donbasu budu održani tek nakon što se zatvore granice, uvede oružana misija OEBS-a i u potpunosti reši pitanje bezbednosti – druga varijanta ne postoji, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko Na taj način Porošenko je odgovorio na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se u Ukrajini sprovede decentralizacija i usvoji zakon o posebnom statusu Donbasa, kao i da se sprovede amnestija ustanika. „Minski sporazum jasno nalaže da je neophodno izvesti okupacionu vojsku sa cele ukrajinske teritorije, uspostaviti kontrolu nad svim granicama zemlje, kao i uvesti oružanu policijsku misiju OEBS-a“, rekao je on. Tek nakon toga, dodao je, „uz prisustvo međunarodnih posmatrača i uz učešće ukrajinskih političkih partija, sprovešćemo izbore, u skladu sa međunarodnim standardima“.

Foto Printskrin
Foto Printskrin

Krim ostaje ruski Predsednik RF Vladimir Putin na konferenciji za novinare, održanoj posle susreta sa grčkim premijerom, osvrnuo se na izjavu ukrajinskog kolege Petra Porošenka koji tvrdi da će „vratiti“ Krim i Donbas, i odgovorio ruskom izrekom. Na konferenciji za novinare održanoj posle razgvora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom ruski predsednik Vladimir Putin osvrnuo se na izjavu svog ukrajinskog kolege koji tvrdi da će „vratiti“ Krim i Donbas. Kada je reč o Krimu, to pitanje smatramo definitivno zatvorenim. Reč je o istorijskoj odluci ljudi koji žive na Krimu. I nikakve razgovore tim povodom Rusija ni sa kim nema nameru da vodi. Međutim na pamet mi pada poznata ruska izreka, „neka da bog da vaše telence pojede našeg vuka“, rekao je Putin. „Zato, molim vas, bolje da se više na to ne vraćamo“, zaključio je ruski predsednik. Posle povratka u Ukrajinu Nadežde Savčenko, koja je izdržavala zatvorsku kaznu u RF, a koju je prethodno pomilovao ruski predsednik, Petar Porošenko je izjavio da će vratiti i Krim i Donbas, baš kao što je kući vratio ukrajinskog pilota. Na Krimu je 16. marta 2014 godine posle državnog udara u Kijevu, održan istorijski referendum na kome su žitelji ovog poluostrva gotovo stoprocentno glasali za pripajanje Krima Rusiji. Ukrajinske vlasti međutim i dalje Krim smatraju svojom, piše portal “RT na ruskom.“

Poraz u DNR Ukrajinske snage pokušale su proboj na severu Donjecka kod mesta Jasinuvatu ali ih je armija DNR potukla u reonu Avdejevke. Akcija u kojoj je učestvovalo oko 2000 vojnika imala je za cilj da preseče komunikacije Donjecka sa Gorlovkom i pripremi teren za ofanzivu na DNR. Prema podacima proruskih medij u napadu je sa ukrajinske strane stradalo 6 vojnika dok je broj ranjenih značajno veći, proruski pobunjenici zabeležili su samo dva gubitka i jedno ranjavanje, ali su naveli da je u dejstvima neprijateljske artiljerije povređeno nekoliko civila.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Izvor:rs.sputniknews.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track