POSLE 2.000 GODINA: Napravili pivo koje je se pilo u doba Isusa!
Foto: Shutterstock

Eksperiment

POSLE 2.000 GODINA: Napravili pivo koje je se pilo u doba Isusa!

Planeta -

Jedna jerusalimska pivara proizvela je pivo za koje kaže da ima ukus kao u stara vremena, pre dve hiljade godina, u doba Isusa Hrista.

Međutim, napominje se da je jedan gutljaj dovoljan da bi se shvatilo zašto je ipak vino zauzimalo značajno mesto u Bibliji.

Najmanja izraelska pivara Hercl, upotrebila je pšenicu za koju tamošnji genetičari tvrde da je istog soja koji se koristio za proizvodnju piva pre dva milenijuma. Proizvedeno je 20 litara takozvanog biblijskog piva koje ima 3 procenta alkohola.

Vlasnik Itai Gutman kaže da je čitav eksperiment trajao oko 6 meseci, a ostala je samo jedna flaša zahvaljujući njemu i njegovim prijateljima. Međutim, ne planira da pravi još ovakvog piva.

"Bili smo zainteresovani da vidimo da li bi nam uspelo da napravimo prvo "biblijsko" pivo", kazao je Gutman. Ipak, to nije pivo koje bi imalo svoje tržište, dodao je.

Iako je vino to koje ima važnu ulogu i u hrišćanstvu i u judaizmu, smatra se da je u doba Isusa Hrista i pivo bilo popularno. Tadašnji putnici i trgovci su ga doneli iz Egipta.

(Voanews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track