POSLE TUČE POLICAJCA I DIPLOMATE: SAD proterale dva ruska zvaničnika
Foto: Youtube/Printscreen

Špijunske igre

POSLE TUČE POLICAJCA I DIPLOMATE: SAD proterale dva ruska zvaničnika

Planeta -

Sjedinjene Američke Države proterale su dva ruska zvaničnika zbog napada ruskog policajca na američkog diplomatu u junu u Moskvi, saopštio je američki Stejt department, preneli su danas svetski mediji.

Odluka o proterivanju ruskih zvaničnika doneta je 17. juna, precizirao je u petak portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Džon Kirbi, Foto: AP
Džon Kirbi, Foto: AP

On je rekao da je 6. juna ruski policajac napao akreditovanog američkog zvaničnika dok je ulazio u kompleks američke ambasade u ruskoj prestonici, nakon što mu se diplomata predstavio i rekao mu ko je."Takav postupak je neopravdan i doveo je u opasnost bezbednost našeg službenika. Tvrdnja Rusije da je policajac štitio tu lokaciju od neidentifikovanog pojedinca je jednostavno neistinita", istakao je Kirbi.

(VIDEO) KAKVA TUČA U MOSKVI: Rus složio agenta CIA!

"Vašington post" je o ovom incidentu pisao krajem juna, precizirajući da je američkom diplomati u napadu slomljeno rame. Kirbi je juče rekao i da ruske službe bezbednosti pojačano uznemiravaju američko osoblje kako bi poremetile rusko-američke diplomatske i konzularne odnose.

Vašington se već žalio Kremlju na sve žešće uznemiravanje i zastrašivanje američkih predstavnika i njihovih porodica u Moskvi, navodi francuski "Mond".

S druge strane, Moskva optužuje SAD da uznemiravaju ruske diplomate i kaže da preduzima recipročne mere samo kao odgovor, dok Vašington za tvrdnje Moskve kaže da su potpuno neosnovane, navodi britanski "Telegraf".

Marija Zaharova, Foto: Profimedia
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je 6. jula da su američki mediji pokrenuli kampanju kako bi Rusiju predstavili kao neprijatelja i da su "običan incident u kojem je učestvovao pripadnik CIA prikazali kao napad u kojem je ruski policajac napao američkog diplomatu koji nije bio agresivan", preneo je Tas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track