POSLEDICA BREGZITA: Oland i Merkelova prave super-Evropu
Foto: Reuters

Biće jača integracija unije

POSLEDICA BREGZITA: Oland i Merkelova prave super-Evropu

Planeta -

Očekuje se da će u novoj EU glavnu reč voditi Francuska i Nemačka, a Brisel će preuzeti veću kontrolu nad ekonomijom i armijom zemalja članica

BRISEL - Direktna posledica „bregzita“ i odluke Britanaca da napuste EU biće stvaranje super-Evrope, a glavi pobornici plana za jačanje integracije među članicama Unije su Fransoa Oland, predsednik Francuske, i Angela Merkel, nemačka kancelarka!Očekuje se da će u novoj EU glavnu reč voditi upravo Francuska i Nemačka, a Brisel će preuzeti veću kontrolu nad ekonomijom i armijom zemalja članica. Plan za formiranje super-Evrope izneli su nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i njegov francuski kolega Žan-Mark Ero.Odricanje suverenitetaOn je predstavljen kao ultimatum Višegradskoj grupi na sastanku u Pragu. U njemu se navodi da države članice više neće moći nezavisno da odlučuju o armiji, neće imati nezavisan krivični zakonik, poreski sistem ili valutu. Te oblasti će biti u nadležnosti Brisela. Istovremeno, države članice će izgubiti pravo da kontrolišu svoje granice, kao i da utiču na proceduru prijema i preseljenja izbeglica.Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je Britancima da u pregovorima neće moći da biraju samo ono što njima odgovara. Ona je juče u govoru u Bundestagu uoči odlaska u Brisel rekla da Nemačka takođe želi da zadrži bliske odnose s Britanijom.- Od Britanije zavisi iniciranje sledećih koraka ka napuštanju EU kako bi bilo kakvi neformalni ili formalni pregovori o njenoj budućnosti mogli da počnu. Onaj ko želi da izađe iz porodice EU ne može da očekuje da odbaci sve obaveze, a da zadrži privilegije - naglasila je nemačka kancelarka i dodala da je od ključnog značaja da se izbegnu sve mere koje bi mogle da ohrabre druge zemlje da napuste Evropsku uniju.

Izljubili se... Faraž i Junker
Izljubili se... Faraž i Junker

Kameron na raportu

Evropski parlament zatražio je juče od Britanije da „odmah“ aktivira klauzulu o izlasku iz EU. U rezoluciji usvojenoj sa 395 glasova za, uz 200 protiv, evroposlanici su takođe naglasili da volja britanskog naroda „treba da bude u potpunosti i brižljivo poštovana“. Najdžel Faraž, lider britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za „bregzit“, rekao je juče u Evropskom parlamentu da Britanija neće biti jedina država koja će napustiti EU. On se izljubio sa Žan-Klodom Junkerom, predsednikom Evropske komisije.Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je juče po podne po dolasku u Brisel da želi da proces razdruživanja bude što je moguće konstruktivniji.- Dok napuštamo EU, mi ne smemo da okrenemo leđa Evropi. Te zemlje su naši susedi, naši prijatelji, naši saveznici i naši partneri - poručio je Kameron, koji se sastao s čelnicima EU.
Preživela referendum... Kraljica Elizabeta II
Preživela referendum... Kraljica Elizabeta II

Posle bregzita Kraljica Elizabeta Druga poručila JOŠ SAM ŽIVA, U SVAKOM SLUČAJUBritanska kraljica Elizabeta Druga našalila se tokom dvodnevne posete Severnoj Irskoj kada je na pitanje zamenika prvog ministra S. Irske Martina Makginisa da li je dobro, odgovorila: „Još sam živa“.Pružajući ruku u znak pozdrava kraljici na sastanku, koji je prenošen na televiziji, Makginis, čija se stranka Šin Fejn zalaže da Severna Irska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i ujedini se s Republikom Irskom, upitao ju je „da li je dobro“.- Još sam živa, u svakom slučaju - odgovorila je kraljica dok se rukovala sa Makginisom tokom svog prvog pojavljivanja od kada su građani Velike Britanije glasali na referendumu da napuste EU.Kraljica, koja se nije oglasila povodom ishoda referenduma, istakla je da je bila prilično zauzeta proslavom „dva rođendana“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track