POSLEDNJE REČI IZ KOKPITA ERBASA: Pilot se javio, a onda je počelo poniranje!
Foto: AP

Rušenje Džerman vingsa

POSLEDNJE REČI IZ KOKPITA ERBASA: Pilot se javio, a onda je počelo poniranje!

Planeta -
Kako su rekli u Istražnoj agenciji BEA, još je prerano za analizu sadržaja snimka, ali uprkos teškim oštećenjima koje je crna kutija pretrpela, uspeli su da dođu do upotrebljivih podataka

Francuski su istražitelji preslušali audio-zapis iz prve crne kutije, ali zaključke ne žele iznositiFrancuski istražitelji uspeli su da izvuku snimke iz jedne od dveju crnih kutija na Erbasu aviona Germanwings, koji se pod nerazjašnjenim okolnostima u utorak zabio u planinu u francuskim Alpima, kada je svih 150 putnika i članova posade na mestu poginulo.Kako su rekli u Istražnoj agenciji BEA, još je prerano za analizu sadržaja snimka, ali uprkos teškim oštećenjima koje je crna kutija pretrpela, uspeli su da dođu do upotrebljivih podataka.Istražitelj Remi Žuti na konferenciji za novinare objavio je da je poslednja snimljena poruka u kokpitu bila rutinska, piloti su samo potvrdili naredbu koja im je stigla s kontrolnog tornja. Minut nakon toga, započelo je neobjašnjivo poniranje.

Rekao je i da je utvrđeno da je poslednja visina aviona zabeležena na radaru bila oko 6.000 stopa, što se otprilike poklapa s visinom planine u koju se Erbas zabio. Napomenuo je da će analiza sadržaja audio zapisa iz kokpita možda potrajati nekoliko meseci. Kazao je i da, s obzirom da se avion raspao na sitne komade, verovatno nije došlo do eksplozije pre pada.

U međuvremenu je stigla informacija da je pronađen oklop druge crne kutije, koja beleži sve tehničke podatke o aktivnostima u avionu, ali u oklopu nije pronađena memorijska kartica, piše New York Times . Što se s njom dogodilo, zasad nije jasno, ali moguće je da je nestala prilikom silovitog udarca aviona u planinu kojio je bio toliko jak da je pomenuti oklop, baš kao i prva crna kutija, teško oštećen, premda je dizajniran da bude otporan na izuzetno snažne udarce.

Da je oklop, ali bez sadržaja, pronađen, potvrdio je i francuski predsednik Fransoa Oland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track