POSTIGNUT MIROVNI SPORAZUM: Putin povlači deo vojnika iz Sirije
Foto: Reuters

Povlačenje

POSTIGNUT MIROVNI SPORAZUM: Putin povlači deo vojnika iz Sirije

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin, najavio je smanjenje ruskog vojnog prisustva u Siriji pošto je postignut sporazum o prekidu vatre u toj zemlji.

"Složio sam se sa predlogom ministarstva odbrane povodom smanjenja našeg vojnog prisustva u Siriji", rekao je Putin na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane, koji je prenosila televizija.

On je istakao da će Rusija nastaviti da podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, preneo je AFP. Prethodno je potvrdio da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti, dok je sirijska vojska objavila da od ponoći obustavlja sva dejstva.

Putin je naglasio da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

"Pre nekoliko sati stigle su vesti da je došlo do razvoja situacije koju smo priželjkivali. Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije - to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći i deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima", preneo je Tass.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da sporazum isključuje grupe koje su UN označile terorističkim organizacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track