POTERA ZA BRAĆOM KUAŠI: Policija celu noć češljala Rems u potrazi za teroristima iz Šarli Ebdoa
Foto: Reuters

Begunci naoružani do zuba

POTERA ZA BRAĆOM KUAŠI: Policija celu noć češljala Rems u potrazi za teroristima iz Šarli Ebdoa

Planeta -
Jedan od njih, Šerif Kuaši, već je bio u zatvoru zbog terorizma, i poznat je policiji po upućivanju mladih džihadista u Irak. Sumnja se da je povezan sa mrežom Al Kaida sa područja Jemena
1 / 2 Foto: Reuters

PARIZ - Francuska policija jutros, posle prečešljavanja grada Remsa, i dalje traga za Šerifom i Saidom Kuašijem, koji su u Parizu, u sedištu satiričnog lista "Šarli Ebdo", hladnokrvno ubili 12 ljudi, uključujući četvoricu vodećih francuskih karikaturista. Zbog ovog čina, u Francuskoj je danas proglašen dan žalosti, a korisnici društvenih mreža širom sveta istakli su slogan "Ja sam Šarli", u znak solidarnosti s magazinom koji je na satirični način prikazivao Proroka Muhameda, ali i drugih verskih figura, i već se nalazio na udaru islamskih ekstremista.

Policija je tokom noći bezuspešno pretraživala Rems, grad u francuskoj Šampanji, kako bi se dočepala do zuba naoružane braće Kuaši. Jedan od njih, Šerif Kuaši, već je bio u zatvoru zbog terorizma, i poznat je policiji po upućivanju mladih džihadista u Irak. Sumnja se da je povezan sa mrežom Al Kaida sa područja Jemena.

Murad Hamid, treći osumnjičeni za učešće u jučerašnjem napadu, predao se u policijskoj stanici u jednom gradiću na istoku Francuske nakon što je, kako navodi tužilaštvo u Parizu, preko medija i društvenih mreža saznao da je povezan sa zločinom. Portparolka tužilaštva nije precizirala kakve su njegove veze sa braćom Kuaši.

Građani su pozvani da vlastima dojave bilo kakve informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja počinilaca najvećeg terorističkog napada u Francuskoj u poslednje četiri decenije, koji je širom sveta izveo desetine hiljade ljudi na ulice u znak protesta.

http://www.youtube.com/watch?v=J6zL6F1hvrs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja