POTRAGA ZA CRNOM KUTIJOM: Francuski brod traži ostatke srušenog aviona
Foto: Reuters

Opremljen sonarom

POTRAGA ZA CRNOM KUTIJOM: Francuski brod traži ostatke srušenog aviona

Planeta -

Francuski patrolni brod isplovio je iz matične luke u Tulonu i pridružio se potrazi za ostacima srušenog aviona egipatske avio-kompanije Idžipter (EgyptAir), a primarni cilj potrage je pronalaženje crne kutije.

Brod dugačak 80 metara opremljen je sonarom ili podvodnim električnim lokatorom koji može da detektuje zvuke na podvodnim lokacijama, što će omogućiti pronalaženje uređaja sa snimcima glasova iz kokpita nastalih tokom leta.

Francuske vlasti navode da će posadi broda biti potrebna dva do tri dana da istraže mesto pada aviona, koje se nalazi na pola puta između Aleksandrije i grčkog ostrva Krita. U potrazi za nestalim avionom učestvuju i američki avioni "P-3 Orion" iz pomorske vazduhoplovne baze Sigonela na Siciliji, saopšteno je iz Pentagona.

Portparol Pentagona Džef Dejvis nije mogao da precizira da li će američka vojska moći da sprovede i satelitsku potragu za avionom. Egipatska vojska navela je ranije danas da su deo olupine letelice, lične stvari i delovi tela putnika i sedišta nađeni na 290 kilometara udaljenosti od Aleksandrije.

Eksperti za terorizam iz Međunarodnog centra za istraživanje ekstremizma u Londonu koji ispituju da li je uzrok pada aviona teroristički napad, rekli su da je Islamska država objavila 20-minutni video o planovima terorista da napadnu Indiju, ali da nijedna ekstremistička organizacija nije preuzela odgovornost za rušenje aviona, što se ranije redovno događalo.

Oni su dodali da je malo verovatno da su islamisti napali avion sa pretežno muslimanskim putnicima, ali je egipatski ministar civilne avijacije Šerif Fati juče rekao da je teroristički napad verovatniji uzrok nesreće od jačeg tehničkog kvara.

Avion sa 66 putnika i članova posade leteo je iz Pariza za Kairo i najverovatnije se srušio juče ujutro u Sredozemno more.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja