POVLAŠĆENI I U RATU: O sirijskom dečaku svi govore, a o ovoj devojčici niko
Foto: Tviter/Edward Dark

Užasi rata

POVLAŠĆENI I U RATU: O sirijskom dečaku svi govore, a o ovoj devojčici niko

Planeta -

I dok se potresan snimak petogodišnjeg sirijskog dečaka Omrana, koji je izvučen iz ruševina posle udara na Alep, brzo proširio internetom, jedna devojčica nije dobila istu pažnju.

Novinar koji se na Tviteru predstavlja kao Edvard Dark postavio je sliku devojčice Rim na društvene mreže pitajući se zašto ona nije dospela u svetske medije.

I Rim je, baš kao i Omran bila sva u prašini i krvi i potpuno je mirno sedela dok su se oko nje događali užasi. Mnogi su pokušali da daju odgovor na ovo pitanje. Dečak Omran živi u istočnom delu grada Alepa, a devojčica Rim živi u zapadnom delu grada.

"Naoružavate džihadiste da unište Siriju, oni osvoje gradove i koriste civile kao živi štit, pa kad civili stradaju, koristite ih za propagandu", napisao je on.On je objavio i nekoliko snimaka za koje kaže da pokazuju ratne zločine koje su pobunjenici izvršili. Jedno je sigurno: u ratu u Siriji najviše stradaju nedužni, a obe strane koriste žrtve za međusobne optužbe.

Takođe, kada su snimci dečaka Omrana obišli svet optužena je Rusija za bombardovanje Alepa. Ministarstvo odbrane Rusije izdalo je danas zvaničan demanti da je izvelo vazdušni udar na istočni deo Alepa.

"Ruski avioni nikad nisu delovali po metama u naseljenim područjima", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

On je kritikovao izveštavanje zapadnih medija kao "ciničnu eksploataciju" tragične situacije u istočnom Alepu i "antirusku propagandu". Takođe je sugerisao da su taj napad možda izveli pobunjenici ručno pravljenim granatama u Alepu kojima su gađali puteve blizu humanitarnih koridora kako bi podrili napore Rusije.

On je dodao, međutim, i da oblast u kojoj je bio Omran možda uopšte nije ni bombardovana, navodeći da se na snimcima vide da prozori koji nisu polomljeni.Ako je i bilo udara, to nije bio vazdušni udar, već ili gasni cilindar koji koriste teroristi ili minobacačka granata, naveo je Konašenkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track