Prikaži najnovije vesti
makedonija, migranti, foto reuters /ognen teofilski
Procena nemačkih medija

POVRATAK: Nemci šalju na hiljade migranata nazad u Austriju

Planeta 4

BERLIN - Nemačka vraća na hiljade migranata u Austriju, a ako nastavi ovu strategiju ove godine će sa severozapada u Austriju doći do 30.000 ekonomskih izbeglica, procenjuje bečki dnevnik "Kronen cajtung".

List ukazuje da je samo tokom januara iz Nemačke u Austriju vraćeno 3.723 Marokanaca, Alžiraca, Egipćana. Još u oktobru prošle godine je austrijski kancelar Verner Fajman rekao da je takav razvoj nerealan.

Dok se ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane Austrije bore za uspostavljanje delotvorne zaštite državne granice na jugu hiljade ekonomskih izbeglica dolazi u zemlju iz susedne Nemačke. Berlin, kako navodi list, očigledno sprovodi brzo vraćanje izbeglica u pravcu Austrije, što je negirao kancelar Fajman. Dnevno iz Nemačke u Austriju biva vraćeno između 50 i 200 ekonomskih izbeglica.

U januaru je prosečno iz Nemačke vraćano 123 osobe, a u februaru se taj broj, kako navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, smanjio pre svega jer je smanjen pritisak izbeglica koji su dolazili sa juga u Nemačku.

Austrijske vlasti nisu zadovoljne delovanjem suseda jer će vraćeni migranti ili pokušati na ilegalan način ponovo do dospeju u Nemačku, ili će podneti zahtev za dobijanje azila u Austriji, sa gotovo nikakvim izgledima na pozitivan odgovor.

Da bi rešili problem sa proterivanjem ekonomskih migranata, koje vraća sada Nemačka, ministri unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner i odbrane Hans Peter Doskocil planiraju put u Maroko kako bi se zaključio sporazum o readmisiji.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir