POZNAT IDENTITET DŽIHADISTE: Jasmin Keserović je terorista koji je pretio SAD na bosanskom jeziku
Foto: Printscreen Twitter

Otišao 2013. u Siriju

POZNAT IDENTITET DŽIHADISTE: Jasmin Keserović je terorista koji je pretio SAD na bosanskom jeziku

Planeta -

Pripadnik takozvane Islamske države, koji u danas objavljenom snimku na bosanskom jeziku preti stanovnicima San Franciska i Las Vegasa, je Jasmin Keserović iz Zavidovića.

Prema podacima policije, Keserović je na sirijsko ratište u grad Hamu, otišao početkom 2013. godine, kako bi ratovao za islamsku državu.

Mediji su ranije izveštavali da je on jedan od državljana Bosne i Hercegovine koji su smrtno stradali boreći se na strani tzv. Islamske države. Ali, takve informacije nikada nisu potvrđene.

Keserović se pojavio u reportaži BBC-a o uporištima ''modernog džihadizma'' u Bosni i Hercegovini, a potpisan je kao Abu Muhamed Al Bosni.

Nije poznato kada je snimak nastao.

Stručnjak za terorizam Vlado Azinović kaže da se Keserović pojavljivao na ranijem grupnom video koji je ID objavila u junu prošle godine, neposredno pred Papin dolazak.

"Montaža sugeriše kako je to deo iste produkcije. Ista je režija, način montaže filma. Jedino što su svi ostali koji su se ranije pojavili na tom videu sada poginuli, pa se ID sada koristi samo snimkom jedinog živog borca. Na taj način, nastoji se održati privid kontinuiteta pretnje kakvom ID želi da se prikaže", tvrdi Azinović.

(ba.N1/Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track