PRATE TRAG NOVCA: Borba protiv terorista leži u ovoj novčanici
Foto: Profimedia

Povlače je iz opticaja

PRATE TRAG NOVCA: Borba protiv terorista leži u ovoj novčanici

Planeta -
U jeku napada na Pariz, evropski zvaničnici su povećali napore da preseku finansiranje terorističkih organizacija tako što su počeli da prate kretanje krupnijih novčanica.

"Moramo da pratimo novac i presečemo resurse uz pomoć kojih teroristi izvode svoje zločinačke napade", rekao je Frans Timermans iz Evropske komisije.

"Ako ih udarimo po džepu, neće moći da putuju, da kupuju oružje i eksplozive, da se kriju u našim gradovima i da šire mržnju i strah", rekao je.

Evropski zvaničnici tvrde da novčanica od 500 evra olakšava život kriminalcima jer se uz pomoć nje lakše kreću neprimećeni. Reč je o novčanici za koju mnogi stanovnici evrozone kažu da “zapravo ne postoji jer je nikad nisu videli”.

Ona je nastala po uzoru na novčanice slične vrednosti koje su postojale pre uvođenja evra, recimo 1.000 - u mnogim delovima Evrope - nikad prežaljenih nemačkih maraka. EK želi da je ukloni iz opticaja jer su policijske istrage u više zemalja izvestile kako se tom novčanicom pre svega koriste kriminalci, a nedavne istrage su posle napada u Parizu potvrdile i da je omiljena među teroristima.

Razlog je praktičan: ne treba nositi “vreće” novca, dovoljno je poneti samo nešto više 500-tica. Tako se mogu obaviti sve potrebne transakcije, a ne ostaje trag korišćenja kartica.

Da je stanje ozbiljno, potvrđuje informacija da je broj 500-tica u opticaju sve veći. Stoga u Europolu veruju da bi uklanjanje te novčanice bio jedan u nizu koraka u borbi protiv kriminala i, posebno, terorizma.Konačno, EK planira i jače kontrole u poslovanju virtualnim novcem poput bitkoina kao pripejd kartice jer ne žele da iko bude anoniman u obavljanju ovih transakcija.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track