PRAVOSLAVNI PATRIJARSI POZIVAJU SVE CRKVE NA SABOR: Apel na četiri jurisdikcije da se i one pridruže
Foto: Fonet AP 30 Nov 2014

Svepravoslavni sabor

PRAVOSLAVNI PATRIJARSI POZIVAJU SVE CRKVE NA SABOR: Apel na četiri jurisdikcije da se i one pridruže

Planeta -

Lideri pravoslavnih crkava uputili su danas na Kritu, gde se održava Svepravoslavni sabor, apel Ruskoj pravoslavnoj crkvi i još trima da prisustvuju tom istorijskom skupu, čiji je cilj pokazivanje jedinstva.

Portparol Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Džon Hrisavgis rekao je da će lideri deset od 14 pravoslavnih crkava tražiti da se reše pitanja zbog kojih su četiri crkve odbile da učestvuju na tom skupu.

On je istakao da su se lideri crkava sastali ranije danas i istakao da nameravaju da upute zvaničan zahtev drugim crkavama da im se pridruže na Svepravoslavnom saboru, preneo je AP.

"Oni će se dobro potruditi da dovedu svoju braću", poručio je Hrisavgis.

Svepravoslavni sabor je trebalo da okupi predstavnike 14 pravoslavnih jurisdikcija, ali su par nedelja pre tog skupa neke crkve počele da odbijaju učešće zbog nezadovoljstva povodom propisa za održavanje sesija.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da neće učestvovati na Svepravoslavnom saboru na Kritu ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve, a Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je predložio da se taj skup odloži.

Učešće su otkazale Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva.

Svepravoslavnom saboru, koji će trajati do 26. juna, prisustvuje delegacija SPC predvođena patrijarhom srpskim Irinejom, a istovremeno sa delegacijom SPC na Krit su doputovale i delegacije Jerusalimske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track