PRAZNA GRČKA KASA: Slave 100 dana vlade, a ostali bez žute banke!

Najveća kriza od dolaska Sirize na vlast

PRAZNA GRČKA KASA: Slave 100 dana vlade, a ostali bez žute banke!

Planeta -
Gabrijel Sakelaridis, portparol grčkog premijera, priznao da je Grčka pred krahom neposredno pred prvi presek rada šefa zvanične Atine i njegovog kabineta

ATINA - Grčka vlada na čelu s premijerom Aleksisom Ciprasom, liderom levičarske Sirize, koja je 25. januara pobedom na izborima izazvala neviđeni bum u Evropi, obeležava 100 dana na vlasti, ali nema baš mnogo razloga za slavlje. Naime, juče su se obistinile najdramatičnije prognoze analitičara - Atina je ostala bez gotovine.Tu informaciju javnosti je saopštio Ciprasov portparol Gabrijel Sakelaridis, istakavši da je njegova zemlja spremna na bilo kakav pomak u pregovorima sa kreditorima, samo da joj neko isplati novac.Korak ka bankrotu Grčka bez gotovine neće biti u stanju da isplati plate i penzije, a ni da investira u privredu, zbog čega će ona potpuno stati. Kako upozoravaju analitičari, to predstavlja prvi, ali najveći korak ka bankrotu zemlje.- Uspešne reforme ne mogu da se sprovode dok se zemlja finansijski guši. Nama je najvažnije da se što pre oslobodi gotovina, a bilo bi najbolje da se to dogodi „danas“ - naglasio je on.Inače, Siriza je dolaskom na vlast pre 100 dana obećala da će okrenuti stranicu posle petogodišnje štednje koja je Grčku oborila na kolena. Međutim, naišavši na gotovo praznu državnu kasu, Cipras se suočio sa surovom finansijskom realnošću, i to manje od mesec dana nakon izborne pobede. Upravo kao i njegovi prethodnici, koje je oštro kritikovao zbog uslišavanja zahteva iz Brisela u zamenu za pomoć od 240 milijardi evra, bio je primoran da potpiše „listu reformi“ kako bi predupredio bankrot. To se dogodilo 20. februara nakon što je Cipras obišao evropske prestonice u očajničkoj potrazi za podrškom, kao i posle dugog telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. On se nadao da će ubediti Evropu da restrukturira vrtoglavi grčki dug, koji se popeo na 175 odsto BDP te zemlje, ali su ostali lideri EU uporno insistirali na tome da ta zemlja mora da ispoštuje svoje obaveze.Skeptični NemciGrčka ima vremena još ove nedelje da postigne sporazum sa kreditorima, jer će joj tad stići gotovo svi dugovi na naplatu, ali brojni političari su skeptični da će se to dogoditi.- Ne volimo da spekulišemo o izlasku Grčke iz evrozone. Međutim, to ne znači da smo spremni na svašta. Atina je to možda loše protumačila - rekao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Junker o izlasku Grčke iz evrozoneANGLOSAKSONCI BI RAZORILI EUPredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je juče da odlazak Grčke iz evrozone nije opcija ni za koga ko želi da se ta zajednica očuva.- Ukoliko Atina napusti našu jedinstvenu monetu, to će dati vetar u leđa anglosaksonskim članicama da potpuno razore EU - upozorio je Junker koji je Francuz.

KOJA OBEĆANJA JE ISPUNIO CIPRASpomogao Grcima koje je najviše pogodila, kako je naziva, humanitarna kriza, koju je izazvala stroga štednjapogurao donošenje mera za oporezivanje najbogatijihuveo nove poreze na alkohol i cigareteponovo uspostavio javni servis nakon što je Radio-televizija Grčke (ERT) bila zatvorena sredinom 2013. odlukom prethodne konzervativne vladesproveo restrukturiranje turizma (najavio ukidanje usluge ol-inkluziv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track