PREDSEDNICA JUŽNE KOREJE ZOVE: Severnokorejci, prebegnite kod nas!
Foto: AP

Poziv bez presedana

PREDSEDNICA JUŽNE KOREJE ZOVE: Severnokorejci, prebegnite kod nas!

Planeta -

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje pozvala je Severnokorejce da napuste svoju zemlju i prebegnu u Južnu Koreju kad god žele i to samo dan nakon što je jedan severnokorejski vojnik tako postupio prešavši granicu pod jakim obezbeđenjem između dve zemlje.

U retkoj poruci direktno upućenoj severnokorejskoj vojsci i građanima, Park ih je pozvala da se presele u "srce slobode" na južnom delu Korejskog poluostrva.

"I te kako smo svesni strašne realnosti sa kojom se suočavate. Univerzalne vrednosti slobode, demokratije, ljudskih prava i blagostanja su dragocena prava koja bi i vi trebalo da uživate", rekla je ona u govoru koji je održala povodom Dana oružanih snaga Južne Koreje.

Njen poziv usledio je mesec dana nakon što je zamenik ambasadora Severne Koreje u Britaniji prebegao u Južnu Koreju, podseća AFP.

PREKO MINSKIH POLJA I PORED HILJADA VOJNIKA: Severnokorejski vojnik peške prebegao u Južnu Koreju

"Put ka nama biće i dalje otvoren za vas, kako biste pronašli nadu i počeli novi život. Molim vas, dođite u srce slobode na jugu kad god želite", poručila je danas Parkova. Ona je rekla da broj Severnokorejaca koji se odlučuju na prebeg zbog gladi i ugnjetavanja "drastično raste".

Granica dve Koreje (Foto: AP)
Granica dve Koreje (Foto: AP)

"Prebega ima stalno, a to čine čak i pripadnici severnokorejske elite koji su podržavali režim", tvrdi južnokorejska predsednica.

Veze između dve Koreje su na najnižem nivou od vrhunca hladnog rata 1970-ih, pošto je Pjongjang testirao više od 20 raketa i izveo dve nuklearne probe samo ove godine, zaključuje francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track