PREDSEDNIK VENECUELE: SAD blokiraju pakt za naftu!
Foto: Thinkstock

Nikolas Maduro optužio Vašington

PREDSEDNIK VENECUELE: SAD blokiraju pakt za naftu!

Planeta -

SAD nastoje da blokiraju sporazum između članica i nečlanica OPEK-a o stabilizovanju naftnog tržišta, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

On je optužio Vašington za primenu agresivnog pritiska kako bi sprečio postizanje dogovora.

"Ne možete zamisliti pritiske koji dolaze iz Vašingtona kako bi se osigurao neuspeh napora koje smo preduzeli u protekloj godini za kreiranje zajedničke strategije između članica i nečlanica OPEK, a radi stabilizovanja tržišta i cena", izjavio je Maduro, a prenosi agencija Rojters.

"Reč je o agresivnom pritisku na vlade, na šefove države", izjavio je Maduro, dodajući da su američki zakonodavci "fatalno opsednuti" Rusijom, OPEK-om i levičarskom vladom u Venecueli.

Venecuelanska vlada je saopštila prošle nedelje da je najmanje 18 država potvdilo učešće na sastanku koji se u nedelju održava u Dohi, 17. aprila, a čiji je cilj postizanje konsenzusa među državama proizvođačima nafte o stabilizovanju cena.

Gotovo šezdesetoprocentni pad cena nafte od sredine 2014. godine naročito je pogodio Venecuelu, čiji devizni prihodi u potpunosti zavise od nafte.

Rusija, Saudijska Arabija, Venecuela i Katar, dogovorili su se u februaru da zamrznu proizvodnju na nivou iz januara, ako to urade i drugi proizvođači, podseća britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja