(VIDEO) PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba oplakuje bivšeg predsednika
Foto: AP

Sahrana 4. decembra

(VIDEO) PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba oplakuje bivšeg predsednika

Planeta -

Fidel Kastro, bivši predsednik Kube i vođa Komunističke revolucije, preminuo je u 90. godini, javila je državna televizija Kube.

Kubanska televizija nije saopštila druge detalje.

Fidel Kastro je vladao Kubom skoro pola veka pre nego je 2008. godine predao vlast bratu Raulu.

Poslednji javni nastup imao je u aprilu na kongresu Komunističke partije Kube.

Fidel Kastro rođen je 13. avgusta 1926. (prema nekim izvorima — 1927) u mestu Majari na porodičnoj plantaži šećerne trske. Kastrov otac bio je vlasnik plantaže od 23.000 ari na kojoj je kao mladić radio i Fidel.

Kastro je doktorirao pravo na Univerzitetu u Havani 1950. godine.

Nakon završenog fakulteta Kastro je planirao da se kandiduje za mesto zastupnika u kubanskom parlamentu na izborima zakazanim za 1952. godinu, ali je general Fulgensio Batista u državnom udaru zbacio vladu i predsednika Karlosa Prio Sokarasa i otkazao izbore.

Kastro je protiv Batiste uložio tužbu sudu zbog kršenja ustava, ali je sud tužbu odbacio.

Zbog uvedene diktature, Kastro je sa grupom istomišljenika 26. jula 1953. godine poveo revolucionarni pokret. Prvi potez je bio napad na kasarnu „Monkada“, u Santijago de Kubi, sa oko 300 ljudi. Međutim taj napad je bio neuspešan, većina njegovih drugova pobijena, a Kastro sa još nekolicinom njih zatvoren. U zatvoru je ostao sve do 1955. godine.

Nakon zatvora odlazi u SAD, pa u Meksiko i sa Če Gevarom osniva pokret "26. jul". Njegova borba protiv diktatora Batiste je završena pobedonosnih ulaskom trupa pobunjenika u Havanu 8. januara 1959. godine.

Od tada, a zbog ideoloških razlika i naklonjenosti SAD prema Batisti, započinje njegov neprijateljski odnos prema SAD. Odnosi SAD i Kube ove godine su otoplili - posle 55 godina, imenovan je i ambasador SAD u toj zemlji.

Zasluga na tome ide odlazećem predsedniku Baraku Obami i Raulu Kastru. Obama je posetio Kubu marta ove godine, a u avgustu je poleteo prvi avion na komercijalnom letu između SAD i Kube. Embargo koje su SAD uvele Kubi i dalje je, međutim, na snazi, mada je Vašington prvi put bio uzdržan kad je u oktobru Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj se poziva na okončanje sankcija Kubi. Do tada su glasali protiv.

Ovo je 25. put da je rezolucija o Kubi usvojena glasovima 191 zemlje "za" u Generalnoj skupštini UN koja ima 193 člana. SAD i Izrael su bili uzdržani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track