PRETI NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Britanci sklopili pakt protiv Irana zbog saradnje sa Asadom
Foto: Reuters 7 12 2016

Koalicija

PRETI NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Britanci sklopili pakt protiv Irana zbog saradnje sa Asadom

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej i lideri šest arapskih zemalja Persijskog zaliva dogovorili su se danas da se suprotstave "destabilizujućim aktivnostima" Irana.

Odluka je doneta na kraju dvodnevnog samita Saveta za saradnju zemalja Zaliva (Gulf Cooperation Council) u Bahreinu, regionalnog bloka zemalja koji uključuje zemlju domaćina ovogodišnjeg samita, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Zalivske zemlje, posebno Saudijska Arabija, pratile su sa zabrinutošću podršku Irana šiitskim pobunjenicima u Jemenu, kao i sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, navela je agencija AP.

U saopštenju posle sastanka poziva se na "dugotrajno političko rešenje zasnovano na tranziciji od Asadovog režima" u Siriji.

"Nema vojnog rešenja za oružane građanske sukobe u regionu", navodi se.

Mej je rekla da sve strane moraju da sarađuju protiv "agresivnih regionalnih poteza" Irana, bilo u Libanu, Iraku, Jemenu, Siriji ili u samom Zalivu".

Velika Britanija je jedna od zemalja koje su zaključile nuklearni sporazum sa Iranom kojim je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu ;u zamenu za striktno ograničenje nuklearnog programa.

London je takođe ove godine u septembru imenovao ambasadora u Iranu prvi put od 2011. godine, kada je britanska ambasada u u Teheranu zatvorena zbog napada demonstranata na britansku ambasadu u Teheranu.

Odluka o imenovanju usledila je nedelju dana nakon obnove direktnih letova između Londona i Teherana.

Velika ;Britanija ;je u novembru 2011. godine povukla svog ambasadora i druge diplomate iz Teherana zbog upada demonstranata u zgradu ;ambasade, tokom protesta protiv uvođenja sankcija Iranu zbog razvoja nuklearnog programa.

Agencija AP navodi da Velika Britanija gradi novu pomorsku bazu u Bahreinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track