PRETNJE OSTALE NA REČIMA: EU odustala od sankcija protiv Sirije i Rusije
Foto: Reuters

Bez oštrih mera

PRETNJE OSTALE NA REČIMA: EU odustala od sankcija protiv Sirije i Rusije

Planeta -

BRISEL - Lideri EU na samitu u Briselu dogovorili su se da razmotre "sve raspoložive opcije" protiv Sirije i njenih saveznika uključujući Rusiju, ako se nastavi bombardovanje civila u Alepu, ali su odustali od pretnji sankcijama, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je ipak kazao da je strategija Rusije da oslabi EU i dodao da lideri EU snažno osuđuju napade na civile od strane sirijskog "režima" i njegovih saveznika, predvođenih Rusijom.

Evropski lideri su na prvom danu samita pozvali na trajno primirje i izrazili spremnost da razmotre "sve raspoložive opcije ako se ta zlodela nastave", prenosi AFP.

Jedan od osnovnih uzroka internih podela EU oko Rusije jeste ekonomske prirode. Britanija, Francuska i Nemačka podržale su opciju da se razmotre sankcije protiv Moskve ako se napadi nastave. Zbog već uvedenih sankcija koje su nanele štetu privredi Mađarske, Italije i Slovačke, ove zemlje nisu bile spremne da podrže uvođenje oštrijih mera.

"Podržali smo dokument koji poziva na potrebu dogovora, pravog primirja i procesa političke tranzicije. Ali mislim da nema svrhe tu pominjati sankcije", rekao je italijanski premijer Mateo Renci rano jutros.I švedski premijer Štefan Leven rekao je da sada ne postoji jedinstven stav u EU o pitanju sankcija, ali da bi to mogla da bude opcija za budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track