PRIČE IZ HLADNOG RATA: Ovaj čovek je spasao svet od nuklearne katastrofe
Foto: Youtube/Printscreen

Nikad mu nisu zahvalili

PRIČE IZ HLADNOG RATA: Ovaj čovek je spasao svet od nuklearne katastrofe

Planeta -

Tokom 60-ih godina prošlog veka, konstantno je vladao strah od nuklearnog rata. Mnogi su mislili da će svakog časa da počne Treći svetski rat.

1953. godine izbila je revolucija na Kubi. To je pokrenulo čitav niz događaja, SAD su pokrenule sankcije, pa se Kuba okrenula Sovjetskom savezu. Početkom 60-ih, usledila je raketna kriza.

Međunarodne vode su bile preplavljene podmornicama, nosačima aviona i bojnim brodovima, kako američkim tako i sovjetskim.

Stotinama metara pod vodom jedna sovjetska podmornica B-59 bila je odsečena od sveta. 27. oktobra 1962. godine, američki razarač USS Randolf spazio je podmornicu.

Kako nisu imali radio-vezu neko vreme, kapetan Valentin Grigorijevič Savicki je mislio da se već zaratilo i da i njegova posada mora adekvatno da odgovori lansiranjem torpeda. Da bi se to i dogodilo bila je potrebna jednoglasna odluka tri oficira. Savicki i Ivan Semonovič Maslenikov bili su za. Međutim, Vasilij Arhipov se usprotivio.

On je već bio iskusio jedan nuklearni incident godinu dana pre toga kada je zbog neispravnosti sistema cela posada bila ozračena. Arhipov nije želeo da ponovo rizikuje niti da se izlaže takvim opasnostima. Zahvaljujući svojoj reputaciji, uspeo da je da drugu dvojicu ubedi da ne pritisnu crveno dugme.

Podmornica se ubrzo pojavila na površini i povukla. Arhipova hladna glava spasla je mnoge živote. Iako nikada nije dobio nikakve zvanične zasluge, mnogi smatraju da svet upravo njemu treba da zahvali što nije došlo do katastrofe.

Arhipov je do 1981. godine služio u sovjetskoj mornarici kada se penzionisao. Preminuo je 19. avgusta 1998. godine, a radijacija kojoj je bio izložen 1961. godine takođe je uticala na njegovu smrt.

(Vintage news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track