PRIPREME U SENCI UBISTVA: Britanci se spremaju za referendum, ali za ovaj šok nisu bili spremni
Foto: Reuters

U kampanji muk

PRIPREME U SENCI UBISTVA: Britanci se spremaju za referendum, ali za ovaj šok nisu bili spremni

Planeta -

Manje od nedelju dana pred glasanje koje će biti odlučujuće za sudbinu Britanije, ali i Evropske unije, Britanci su u šoku nakon što je laburistička poslanica Džo Koks ubijena na ulici, što je poremetilo kampanju i izazvalo muk kako u taboru za izlazak zemlje iz EU, tako i među zagovornicima ostanka.

Jučerašnji događaj je, ocenjuje pariski "Figaro", krajnje šokantan u zemlji u kojoj se retko dešavaju napadi vatrenim oružjem, koja ima veoma strog zakon o posedovanju takvog oružja i rigorozne kontrole na granicama koje ograničavaju šverc oružjem.

Ličnost i životni put 41-godišnje poslanice i majke dvoje male dece, koja je ubijena juče u svojoj izbornoj jedinici na severu Engleske, toliko su puni simbola da je jučerašnji incident žestoko uzdrmao pripreme za glasanje 23. juna, čak nezavisno od, još nepoznatih, motiva njenog ubistva, navodi francuski "Mond".

U jeku žustre i sve napetije kampanje, u trenutku kada su, prema anketama, građani spremniji da glasaju za izlazak iz EU, Britanija je odjednom zanemela, pri čemu su i pristalice ostanka u 28-članom bloku i pobornici njegovog napuštanja obustavili aktivnosti, a zastave na Vestminsterskoj palati su spuštene na pola koplja.

Premijer Dejvid Kameron, koji tek što je stigao na Gibraltar, otkazao je odmah sastanak koji je trebalo da drži u okviru kampanje, a istovremeno je i njegov protivnik na čelu tabora koji se zalaže za "Bregzit" Boris Džonson prekinuo predreferendumske aktivnosti čim je čuo strašnu vest o ubistvu Koksove.

U zemlji u kojoj parlament predstavlja sveto mesto demokratije, ali gde referendumska kampanja sve više poprima ksenofobne tonove, ubistvo proevropski orijentisane poslanice i zagovornice prava izbeglica pred vratima njene izborne jedinice zvuči kao okrutna opomena, ocenjuje "Mond".

Inače, juče je prvi put anketa zabeležila prednost glasača koji žele da izađu iz Unije, pokazavši da je 53 odsto Britanaca za izlazak iz EU, dok je 47 odsto za ostanak u EU. Takav rezultat smatra obesrabrujućim predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, dok je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio da, ukoliko Britanci budu glasali za izlazak iz EU, Uniji "ne preti smrt", ali da bi to označilo početak perioda globalne nesigurnosti.

Na negativne odjeke eventualnog glasanja za izlazak iz Unije upozorio je i nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, rekavši da bi to uzdrmalo taj blok i zahtevalo bi koordinisane napore kako bi se osigurala bezbednost. I SAD pozivaju Britance da na predstojećem referendumu glasaju za ostanak u Uniji, navodeći da je to članstvo važno za bezbednost i stabilnost.

Upozorenja ne manjkaju ni što se tiče ekonomskih posledica opredeljivanja Britanaca za istupanje iz 28-članog bloka, pa je tako nemački ekonomski institut DIW prognozirao da će povlačenje Britanije iz EU verovatno dovesti do viših izvoznih carina, pada nemačkog izvoza i obaranja privrednog rasta najveće evropske ekonomije za pola procentnih poena u narednoj godini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je juče da bi britansko izglasavanje raskida sa Unijom sledeće nedelje moglo da potisne privredni rast i oslabi odnose koji povezuju članice evrozone.Istovremeno, Banka Engleske je ponovo upozorila na to da referendum predstavlja potencijalno "najveći rizik" za svetska tržišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track